
Torcik z waniliowym kremem mascarpone i owocami lata
Torcik z waniliowym kremem mascarpone i owocami lata to fenomenalny w smaku deser, który podbije serca każdego wielbiciela słodkości. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego smak zachywci każdego – bo przecież siła tkwi w prostocie!
Mimo, że w ostatnim czasie staram się ograniczać słodkości, to niewątpliwie jestem ich ogromnym fanem i to dosłownie pod każdą postacią. Bardzo lubię przygotowywać ciasta, które pysznie smakują, a ich przyrządzanie nie zajmie mi całego dnia, chociaż czasem i to całodzienne przygotowanie jednego ciasta potrafi być dla mnie bardzo przyjemne. Ten mini torcik to tak naprawdę pysznie nasączony biszkopt, przełożony konfiturą z owoców lesnych, kremem śmietanowym z dodatkiem mascarpone i świeżymi owocami. Doskonałe letnie ciasto, które zniknie błyskawicznie! Do jego przygotowania możecie użyć dowolnych owoców. U mnie wykorzystałem mieszankę borówek, malin i porzeczek, która świetnie się sprawdziła.

- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 50 minut
- Ilość porcji: forma 25cm
Torcik z waniliowym kremem mascarpone i owocami lata
Torcik z waniliowym kremem mascarpone i owocami lata to fenomenalny w smaku deser, który podbije serca każdego wielbiciela słodkości. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego smak zachywci każdego - bo przecież siła tkwi w prostocie!
Składniki:
- Biszkopt:
- jajka - 6
- cukier - 3/4 szklanki
- mąka pszenna - 1 niepełna szklanka
- mąka ziemniaczana - 6 łyżek
- proszek do pieczenia - 1 pełna łyżeczka
- sól - szczypta
- Nasączenie:
- woda - 1 szklanka
- sok z pomarańczy - z jednej całej
- sok z limonki - z jednej całej
- wódka - 1-2 łyżeczki
- cukier poder - 1 łyżeczka
- Waniliowy krem mascaropone:
- śmietana 30% - 450ml
- mascaropne - 250g
- cukier z wanilią - 1 łyżka
- wanilia - ziarenka z 1 całej
- cukier puder - 2 łyżki
- Dodatkowo:
- owoce - ok. 600g (u mnie borówki, maliny i porzeczki)
- konfitura - 1 słoiczek (z owoców leśnych)
Wykonanie:
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając delikatnie szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka". Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 2 lub 3 części.
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i ziarenkami wanilii. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
- Wszystkie składniki ponczu dokładnie ze sobą mieszamy.
- Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy. Smarujemy konfiturą i rozprowadzamy 1/3 kremu. Posypujemy dużą garścią owoców. Jeżeli biszkopt przekroiliśmy na trzy części, tak samo postępujemy z drugim blatem. Trzeci blat (lub drugi, gdy przekroiliśmy biszkopt tylko na dwie części) nasączamy i cały tort dokładnie pokrywamy pozostałym kremem mascarpone. Wierzch i boki torciku dokładnie obkładamy pozostałymi owocami.
- Ciasto przechowujemy w lodówce.
Jaka owocowa rozpusta <3
jak pięknie wygląda , nic tylko zajadać !