Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Torcik z waniliowym kremem mascarpone i owocami lata

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Torcik z waniliowym kremem mascarpone i owocami lata to fenomenalny w smaku deser, który podbije serca każdego wielbiciela słodkości. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego smak zachywci każdego – bo przecież siła tkwi w prostocie!


Mimo, że w ostatnim czasie staram się ograniczać słodkości, to niewątpliwie jestem ich ogromnym fanem i to dosłownie pod każdą postacią. Bardzo lubię przygotowywać ciasta, które pysznie smakują, a ich przyrządzanie nie zajmie mi całego dnia, chociaż czasem i to całodzienne przygotowanie jednego ciasta potrafi być dla mnie bardzo przyjemne. Ten mini torcik to tak naprawdę pysznie nasączony biszkopt, przełożony konfiturą z owoców lesnych, kremem śmietanowym z dodatkiem mascarpone i świeżymi owocami. Doskonałe letnie ciasto, które zniknie błyskawicznie! Do jego przygotowania możecie użyć dowolnych owoców. U mnie wykorzystałem mieszankę borówek, malin i porzeczek, która świetnie się sprawdziła.

Torcik z waniliowym kremem mascarpone i owocami lata

Torcik z waniliowym kremem mascarpone i owocami lata to fenomenalny w smaku deser, który podbije serca każdego wielbiciela słodkości. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego smak zachywci każdego - bo przecież siła tkwi w prostocie!
Prep Time 10 mins
Cook Time 50 mins
Total Time 1 hr

Składniki:

Biszkopt:

  • jajka 6
  • szklanki cukier 3/4
  • niepełna szklanka mąka pszenna 1
  • łyżek mąka ziemniaczana 6
  • pełna łyżeczka proszek do pieczenia 1
  • szczypta sól

Nasączenie:

  • szklanka woda 1
  • z jednej całej sok z pomarańczy
  • z jednej całej sok z limonki
  • łyżeczki wódka 1-2
  • łyżeczka cukier poder 1

Waniliowy krem mascaropone:

  • śmietana 30% 450 ml
  • mascaropne 250 g
  • łyżka cukier z wanilią 1
  • ziarenka z 1 całej wanilia
  • łyżki cukier puder 2

Dodatkowo:

  • ok. 600g u mnie borówki, maliny i porzeczki owoce
  • słoiczek z owoców leśnych konfitura 1

Instructions

  • Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając delikatnie szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka". Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 2 lub 3 części.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i ziarenkami wanilii. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
  • Wszystkie składniki ponczu dokładnie ze sobą mieszamy.
  • Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy. Smarujemy konfiturą i rozprowadzamy 1/3 kremu. Posypujemy dużą garścią owoców. Jeżeli biszkopt przekroiliśmy na trzy części, tak samo postępujemy z drugim blatem. Trzeci blat (lub drugi, gdy przekroiliśmy biszkopt tylko na dwie części) nasączamy i cały tort dokładnie pokrywamy pozostałym kremem mascarpone. Wierzch i boki torciku dokładnie obkładamy pozostałymi owocami.
  • Ciasto przechowujemy w lodówce.

[/foodiepress]

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

2 komentarze

Write A Comment

Oceń przepis: