Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
CIASTA

Ciasto “Jamajka” z galaretką i bananami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Poznajcie mój przepis na pyszne, wielowarstwowe ciasto, które zachwyci każdego łasucha! Czekoladowy spód, banany, galaretka i warstwa pysznego kremu z bitej śmietany i mascarpone – mniam!


Ciasto Jamajka z galaretką i bananami przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi słodkości. Jest naprawdę bardzo smaczne. Przypomina mi nieco klasyczny kopiec kreta wzbogacony o galaretkę i czekoladę, które doskonale się tutaj sprawdzają. Muszę przyznać, że ciasto to wygląda naprawdę świetnie i może się wydawać, że wymaga ono jakiegoś nadzwyczajnego cukierniczego kunsztu. Wbrew pozorom jednak, absolutnie tak nie jest! Ciasto to jest naprawdę proste w przygotowaniu. Jedynym jego minusem, ze względu na konieczność dosyć długiego oczekiwania na zupełne stężenie galaretki, jest fakt, że jego przygotowanie potrafi być dosyć czasochłonne. Aby temu zapobiec, galaretkę możecie przygotować na 2-3 godziny przed przyrządzaniem ciasta. Sprawi to, że po tym czasie powinna ona już powoli zaczynać tężeć co przyspieszy cały proces.  Zaoszczędzi Wam to nieco czasu spędzonego w kuchni :) W cieście tym możecie uwolnić również swoją wyobraźnie, modyfikując je zgodnie z własną wizją. Dla przykładu, ja wykorzystałem u siebie galaretkę pomarańczową, jednak z powodzeniem możecie zastąpić ją również każdą inną, np. cytrynową czy brzoskwiniową. Jeśli macie ochotę, do kremu z mascarpone możecie dorzucić również nieco startej czekolady mlecznej lub gorzkiej – sprawdzi się tutaj świetnie! :)

Przepis na ciasto “Jamajka” z galaretką i bananami:

 

[envira-gallery id=”4375″]

 

[envira-gallery id=”4377″]

Autor

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

4 komentarze

Podziel się swoją opinią