Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Ciasto „Jamajka” z galaretką i bananami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Poznajcie mój przepis na pyszne, wielowarstwowe ciasto, które zachwyci każdego łasucha! Czekoladowy spód, banany, galaretka i warstwa pysznego kremu z bitej śmietany i mascarpone – mniam!


Ciasto Jamajka z galaretką i bananami przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi słodkości. Jest naprawdę bardzo smaczne. Przypomina mi nieco klasyczny kopiec kreta wzbogacony o galaretkę i czekoladę, które doskonale się tutaj sprawdzają. Muszę przyznać, że ciasto to wygląda naprawdę świetnie i może się wydawać, że wymaga ono jakiegoś nadzwyczajnego cukierniczego kunsztu. Wbrew pozorom jednak, absolutnie tak nie jest! Ciasto to jest naprawdę proste w przygotowaniu. Jedynym jego minusem, ze względu na konieczność dosyć długiego oczekiwania na zupełne stężenie galaretki, jest fakt, że jego przygotowanie potrafi być dosyć czasochłonne. Aby temu zapobiec, galaretkę możecie przygotować na 2-3 godziny przed przyrządzaniem ciasta. Sprawi to, że po tym czasie powinna ona już powoli zaczynać tężeć co przyspieszy cały proces.  Zaoszczędzi Wam to nieco czasu spędzonego w kuchni :) W cieście tym możecie uwolnić również swoją wyobraźnie, modyfikując je zgodnie z własną wizją. Dla przykładu, ja wykorzystałem u siebie galaretkę pomarańczową, jednak z powodzeniem możecie zastąpić ją również każdą inną, np. cytrynową czy brzoskwiniową. Jeśli macie ochotę, do kremu z mascarpone możecie dorzucić również nieco startej czekolady mlecznej lub gorzkiej – sprawdzi się tutaj świetnie! :)

W tym przepisie przyda Ci się:

Metalowa forma do pieczenia Mastrad 36x26cm
Misa 2,7 Litra biało-żółta Baker’s Authority Mason Cash

Mikser Artisan 125





 

 

Ciasto „Jamajka” z galaretką i bananami

Poznajcie mój przepis na pyszne, wielowarstwowe ciasto, które zachwyci każdego łasucha! Czekoladowy spód, banany, galaretka i warstwa pysznego kremu z bitej śmietany i mascarpone - mniam!
Prep Time 2 hrs
Total Time 2 hrs

Składniki:

Czekoladowy biszkopt:

  • jajka 5
  • szklanka cukier 1
  • łyżki olej 2
  • łyżki woda 4
  • łyżeczka proszek do pieczenia 1
  • szklanka mąka pszenna 1
  • szklanki mąka ziemniaczana 1/2
  • łyżki kakao 3

Nasączenie:

  • szklanka przegotowanej woda 1
  • szklanki sok z malin 1/4
  • z 1/2 cytryny sok z cytryny
  • łyżka cukier 1
  • kieliszka opcjonalnie wódka 1/2

Galaretka z bananami:

  • więszych banany 6
  • u mnie pomarańczowe galaretka owocowa 2
  • woda 800 ml

Krem mascarpone:

  • śmietana 30% 500 ml
  • mascaropne 500 g
  • łyżki cukier puder 2-3

Dodatkowo:

  • startej czekolada gorzka 50 g
  • kilka łyżek sok z cytryny

Instructions

  • Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodajemy olej i wodę - krótko mieszamy. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do miseczki, a następnie porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Spód i boki smarujemy masłem lub margaryną i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy przez około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy i delikatnie obciążamy by go wyrównać. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 2 części.
  • Galaretkę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie i odstawiamy w chłodne miejsce do ostudzenia.
  • Wszystkie składniki ponczu dokładnie mieszamy i dosyć obficie nasączamy oba blaty.
  • Banany obieramy i przekrawamy na pół. Dokładnie smarujemy cytrynowym sokiem i układamy na pierwszym blacie ciasta. Na ułożone banany wylewamy tężejącą galaretkę i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. Pod koniec dodajemy serek mascarpone i ponownie krótko ubijamy na najwyższych obrotach miksera. 2/3 kremu wykładamy na galarętkę i równomiernie rozprowadzamy.
  • Całość przykrywamy drugim (nasączonym) blatem ciasta, na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą część kremu i posypujemy startą czekoladą.
  • Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do przegryzienia.

[/foodiepress]

 

[envira-gallery id=”4377″]

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

4 komentarze

Write A Comment

Oceń przepis: