Pita z falafelem, warzywami i sosem jogurtowym

Pita z falafelem, warzywami i sosem jogurtowym

Pita z falafelem, warzywami i sosem jogurtowym to doskonały, zupełnie wegetariański, obiad, który zachwyci każdego, nawet najbardziej zatwardziałego mięsożercę – mogę to obiecać!


Falafel to smażone, najczęściej na głębokim tłuszczu, aromatyczne kulki przygotowane na bazie ciecierzycy lub bobu. Jest to jedna z najpopularniejszych wegańskich alternatyw klasycznego kebabu. Szalenie popularny w krajach arabskich i aktualnie równie popularny w Europie, w tym w Polsce. Muszę przyznać, że z falafelem poznałem się stosunkowo niedawno i od razu mnie zachwycił. Przygotowanie falafelu należy rozpocząć już dzień przed planowanym podaniem od namoczenia strąków przez całą noc. Następnie zmieloną (to dosyć ważny punkt, masa powinna być zmielona bardzo dokładnie, dlatego polecam użycie maszynki do mielenia. Blender może sobie z tym zupełnie nie poradzić, a nawet urządzenie może się uszkodzić!) ciecierzycę doprawiamy bardzo aromatyczną mieszanką przypraw, forujemy niewielkie kulki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Swoje falafele podałem z domową pitą i limonkowym sosem jogurtowym. Całość smakuje naprawdę świetnie i tworzy niebanalną propozycję obiadową w orientalnym stylu!

 

[envira-gallery id=”4306″]

Inspiracja: jadłonomia.com

KOLACJA KUCHNIE ŚWIATA OBIAD WEGETARIAŃSKIE WSZYSTKIE PRZEPISY

1 kometarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *