Kurczak w sosie pomidorowym z kaparami

Jeśli szukasz pysznego i niestandardowego przepisu na wykorzystanie kurczaka, wypróbuj ten przepis na pyszny filet z kurczaka w sosie pomidorowym z kaparami. Doskonały na dzisiejszy obiad! :)


Kurczak przygotowany z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny! Towarzystwo aromatycznego (dzięki estragonowi) sosu pomidorowego z dodatkiem kaparów doskonale uzupełnia smak drobiu. Świetny pomysł na niecodzienne wykorzystanie fileta z kurczaka i doskonała odpowiedź na pytanie „Co zrobić z kurczaka, oprócz kotletów?”. Polecam Wam podanie go np. z kaszą gryczaną lub tą sałatką z cukinią i ciecierzycą, która pojawiła się na blogu przedwczoraj. Świetnie komponuje się z całością :)

Zobacz przepis na kurczaka w sosie pomidorowym z kaparami:

 

[envira-gallery id=”4396″]

Kurczak w sosie pomidorowym z kaparami

Jeśli szukasz pysznego i niestandardowego przepisu na wykorzystanie kurczaka, wypróbuj ten przepis na pyszny filet z kurczaka w sosie pomidorowym z kaparami. Doskonały na dzisiejszy obiad! :)
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • filet z kurczaka 3 pojedyncze
  • szalotka 3 średnie
  • czosnek 2 większe ząbki
  • estragon suszonego* 2 duże szczypty
  • pomidory 1 puszka
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • białe wino 1/2 szklanki
  • kapary 1 większa garść
  • passata pomidorowa 2/3 szklanki
  • masło 1 łyżka
  • oliwa 1 łyżka
  • sól, pieprz duża szczypta

* Można zastąpić świeżym estragonem, który nada jeszcze lepszego aromatu. Przy użyciu świeżego estragonu polecam podwojenie jego ilości.

    Instructions

    • Kurczaka dokładnie oczyszczamy z niedoskonałości, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy dużą szczyptą soli i pieprzu. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką masła i oliwy przez kilka minut z każdej strony.
    • Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na pozostały tłuszcz wrzucamy posiekaną drobno szalotkę i czosnek. Dosypujemy roztarty w dłoni estragon. Dodajemy pomidory, passatę, ocet, wino i kapary. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i dorzucamy kurczaka. Gotujemy pod przykryciem przez kilkanaście minut.
    • Gotowe danie podajemy z wybranymi dodatkami, np. tą sałatką z kaszą bulgur, cukinią i ciecierzycą.

    [/foodiepress]

     

    Inspiracja: https://cooking.nytimes.com/.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close