
Kurczak w sosie pomidorowym z kaparami
Jeśli szukasz pysznego i niestandardowego przepisu na wykorzystanie kurczaka, wypróbuj ten przepis na pyszny filet z kurczaka w sosie pomidorowym z kaparami. Doskonały na dzisiejszy obiad! :)
Kurczak przygotowany z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny! Towarzystwo aromatycznego (dzięki estragonowi) sosu pomidorowego z dodatkiem kaparów doskonale uzupełnia smak drobiu. Świetny pomysł na niecodzienne wykorzystanie fileta z kurczaka i doskonała odpowiedź na pytanie „Co zrobić z kurczaka, oprócz kotletów?”. Polecam Wam podanie go np. z kaszą gryczaną lub tą sałatką z cukinią i ciecierzycą, która pojawiła się na blogu przedwczoraj. Świetnie komponuje się z całością :)
Zobacz przepis na kurczaka w sosie pomidorowym z kaparami:
[envira-gallery id=”4396″]

Kurczak w sosie pomidorowym z kaparami
Jeśli szukasz pysznego i niestandardowego przepisu na wykorzystanie kurczaka, wypróbuj ten przepis na pyszny filet z kurczaka w sosie pomidorowym z kaparami. Doskonały na dzisiejszy obiad! :)
Składniki:
- filet z kurczaka - 3 pojedyncze
- szalotka - 3 średnie
- czosnek - 2 większe ząbki
- estragon - 2 duże szczypty suszonego*
- pomidory - 1 puszka
- ocet balsamiczny - 2 łyżki
- białe wino - 1/2 szklanki
- kapary - 1 większa garść
- passata pomidorowa - 2/3 szklanki
- masło - 1 łyżka
- oliwa - 1 łyżka
- sól, pieprz - duża szczypta
- * Można zastąpić świeżym estragonem, który nada jeszcze lepszego aromatu. Przy użyciu świeżego estragonu polecam podwojenie jego ilości.
Wykonanie:
- Kurczaka dokładnie oczyszczamy z niedoskonałości, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy dużą szczyptą soli i pieprzu. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką masła i oliwy przez kilka minut z każdej strony.
- Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na pozostały tłuszcz wrzucamy posiekaną drobno szalotkę i czosnek. Dosypujemy roztarty w dłoni estragon. Dodajemy pomidory, passatę, ocet, wino i kapary. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i dorzucamy kurczaka. Gotujemy pod przykryciem przez kilkanaście minut.
- Gotowe danie podajemy z wybranymi dodatkami, np. tą sałatką z kaszą bulgur, cukinią i ciecierzycą.
Inspiracja: https://cooking.nytimes.com/.