Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kasza bulgur

Kurczak w sosie pomidorowym z kaparami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Jeśli szukasz pysznego i niestandardowego przepisu na wykorzystanie kurczaka, wypróbuj ten przepis na pyszny filet z kurczaka w sosie pomidorowym z kaparami. Doskonały na dzisiejszy obiad! :)


Kurczak przygotowany z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny! Towarzystwo aromatycznego (dzięki estragonowi) sosu pomidorowego z dodatkiem kaparów doskonale uzupełnia smak drobiu. Świetny pomysł na niecodzienne wykorzystanie fileta z kurczaka i doskonała odpowiedź na pytanie „Co zrobić z kurczaka, oprócz kotletów?”. Polecam Wam podanie go np. z kaszą gryczaną lub tą sałatką z cukinią i ciecierzycą, która pojawiła się na blogu przedwczoraj. Świetnie komponuje się z całością :)

Zobacz przepis na kurczaka w sosie pomidorowym z kaparami:

 

[envira-gallery id=”4396″]

Kurczak w sosie pomidorowym z kaparami

Jeśli szukasz pysznego i niestandardowego przepisu na wykorzystanie kurczaka, wypróbuj ten przepis na pyszny filet z kurczaka w sosie pomidorowym z kaparami. Doskonały na dzisiejszy obiad! :)
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • pojedyncze filet z kurczaka 3
  • średnie szalotka 3
  • większe ząbki czosnek 2
  • duże szczypty suszonego* estragon 2
  • puszka pomidory 1
  • łyżki ocet balsamiczny 2
  • szklanki białe wino 1/2
  • większa garść kapary 1
  • szklanki passata pomidorowa 2/3
  • łyżka masło 1
  • łyżka oliwa 1
  • duża szczypta sól pieprz

* Można zastąpić świeżym estragonem, który nada jeszcze lepszego aromatu. Przy użyciu świeżego estragonu polecam podwojenie jego ilości.

    Instructions

    • Kurczaka dokładnie oczyszczamy z niedoskonałości, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy dużą szczyptą soli i pieprzu. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką masła i oliwy przez kilka minut z każdej strony.
    • Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na pozostały tłuszcz wrzucamy posiekaną drobno szalotkę i czosnek. Dosypujemy roztarty w dłoni estragon. Dodajemy pomidory, passatę, ocet, wino i kapary. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i dorzucamy kurczaka. Gotujemy pod przykryciem przez kilkanaście minut.
    • Gotowe danie podajemy z wybranymi dodatkami, np. tą sałatką z kaszą bulgur, cukinią i ciecierzycą.

    [/foodiepress]

     

    Inspiracja: https://cooking.nytimes.com/.

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    Write A Comment

    Oceń przepis: