
Sałatka z kasza bulgur, cukinią i ciecierzycą
Sałatka z kasza bulgur, cukinią i ciecierzycą to fantastyczny i pyszny pomysł na naprawdę szybki obiad lub dodatek do niego, który przygotujecie błyskawicznie.
Sałatka ta jest doskonałą propozycją na zakończenie lata. Kasza bulgur, grillowana cukinia i doskonałe, dojrzałe pomidory w towarzystwie gotowanej ciecierzycy i bardzo prostego sosu winegret. Wbrew pozorom, sałatka ta jest naprawdę treściwa i pożywna, dlatego bez większego problemu stanowić może lekki, samodzielny obiad. Świetnie sprawdza się jednak również jako obiadowy dodatek, np. do tego pieczonego kurczaka. Sałatka ta jest bardzo uniwersalna. Możecie dodać do niej swoje dowolne ulubione dodatki. Doskonale pasować będzie tutaj również np. rzodkiewka, ser halloumi czy świeża mięta, która doda nieco świeżości, ale dorzucić możecie do niej niemal wszystko! :)
Zobacz mój przepis na sałatkę z kaszą bulgur, cukinią i ciecierzycą:
[envira-gallery id=”4384″]

- Czas przygotowania: 25 minut
- Ilość porcji: 2-3 porcje
Sałatka z kasza bulgur, cukinią i ciecierzycą
Sałatka z kasza bulgur, cukinią i ciecierzycą to fantastyczny pomysł na naprawdę szybki obiad lub dodatek do niego, który przygotujecie błyskawicznie.
Składniki:
- Sałatka
- kasza bulgur - 2 szklanki (ugotowanej)*
- cukinia - 1 niewielka
- pomidory - 3 średnie
- ciecierzyca - 250g (ugotowanej)**
- feta - garść, pokruszonej
- Sos:
- oliwa - 1/3 szklanki
- sok z cytryny - 2 łyżeczki
- czosnek - 1 większy ząbek (przeciśnięty)
- natka pietruszki - 2 łyżki, posiekanej
- cukier puder - mała szczypta
- * Zamiast gotowania kaszy bulgur w wodzie, polecam ugotowanie jej w bulionie. Ten prosty zabieg doda całej sałatce bardzo wiele smaku.
- ** Można zastąpić ciecierzycą z puszki.
Wykonanie:
- Ugotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu kaszę bulgur przesypujemy do miski.
- Cukinie kroimy w grubsze plastry (ok. 1 cm), a pomidory w średniej wielkości kawałki. Na patelni grillowej rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Rozkładamy posypane solą i pieprzem plasterki cukinii i grillujemy z każdej strony przez kilka minut. Po zdjęciu z patelni cukinii, zwiększamy ogień do maksimum i wrzucamy pomidory. Podsmażamy przez 1-2 minuty.
- Cukinię, pomidory i ciecierzycę dodajemy do kaszy. Posypujemy pokruszonym serem feta.
- W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu. Gotowym polewamy sałatkę tuż przed podaniem.