
Domowa pita z hummusem, kurczakiem i warzywami
Domowa pita z hummusem, kurczakiem i warzywami to przepis, który wymaga nieco czasu, ale efekt końcowy jest naprawdę ciekawy!

Domowa pita z kurczakiem, warzywami i sosem tzatziki
Składniki:
- Domowa pita (4 sztuki)
- mąka pszenna - 1,5 szklanki
- drożdże suche - 1 łyżeczka
- woda - 160ml
- cukier - 1/2 łyżki
- sól - 1/2 łyżeczki
- oliwa - 1,5 łyżki
- Sos tzatziki
- jogurt naturalny - 150g
- ogórek - 1/2 szklarniowego (startego i odciśniętego z nadmiaru płynu)
- czosnek - 1 ząbek (przeciśnięty przez praskę)
- sól, pieprz - do smaku
- Dodatkowo:
- hummus - 8 łyżek - domowego lub gotowego
- filet z kurczaka - 1 podwójny
- przyprawa gyros - 3-4 łyżki
- sałata - 4 garści (porwanej)
- podmidory - 2 sztuki (pokrojone w kostkę)
- ogórek - 1/2 średniej wielkości (pokrojony w półplastry)
- cebula - 1 niewielka (posiekana w pióra)
Wykonanie:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj suche drożdże, sól, cukier i wymieszaj. Dolej wodę i oliwę. Wyrób gładkie elastyczne ciasto (wyrabiaj przez minimum 10-15 minut). Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do podwojenia objętości (ok. 1h).
- Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i każdą część uformuj w kształt kuli. Odstawić na 15 minut. Kule spłaszcz tworząc kształt krążka. Gotowe ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj delikatnie oliwą i pozostaw na kolejne 15 minut.
- W tym czasie piekarnik nagrzej razem z blachą do temperatury 240 stopni. Na rozgrzanej blasze umieść papier z pitami i piecz ok 8-10 minut. Gotowe pity odstaw do przestudzenia.
- Kurczaka umyj, osusz i oczyść z niedoskonałości. Pokrój w kostkę i dopraw przyprawą do gyrosa. Smaż na rozgrzanej patelni z łyżką oleju do zarumieniania z każdej strony.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu.
- Każdą pitę przekrój i w środku rozsmaruj po 2 łyżki hummusu. Dodaj mięso, sałatę, pomidora, ogórka, cebulę i 2-3 łyżki sosu.
- Smacznego! :)