Domowa pita z hummusem, kurczakiem i warzywami to przepis, który wymaga nieco czasu, ale efekt końcowy jest naprawdę ciekawy!
Domowa pita z kurczakiem, warzywami i sosem tzatziki
Składniki
Domowa pita (4 sztuki)
- 1,5 szklanki mąka pszenna
- 1 łyżeczka drożdże suche
- 160 ml woda
- 1/2 łyżki cukier
- 1/2 łyżeczki sól
- 1,5 łyżki oliwa
Sos tzatziki
- 150 g jogurt naturalny
- 1/2 szklarniowego startego i odciśniętego z nadmiaru płynu ogórek
- 1 ząbek przeciśnięty przez praskę czosnek
- do smaku sól pieprz
Dodatkowo:
- 8 łyżek - domowego lub gotowego hummus
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 3-4 łyżki przyprawa gyros
- 4 garści porwanej sałata
- 2 sztuki pokrojone w kostkę podmidory
- 1/2 średniej wielkości pokrojony w półplastry ogórek
- 1 niewielka posiekana w pióra cebula
Wykonanie
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj suche drożdże, sól, cukier i wymieszaj. Dolej wodę i oliwę. Wyrób gładkie elastyczne ciasto (wyrabiaj przez minimum 10-15 minut). Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do podwojenia objętości (ok. 1h).
- Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i każdą część uformuj w kształt kuli. Odstawić na 15 minut. Kule spłaszcz tworząc kształt krążka. Gotowe ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj delikatnie oliwą i pozostaw na kolejne 15 minut.
- W tym czasie piekarnik nagrzej razem z blachą do temperatury 240 stopni. Na rozgrzanej blasze umieść papier z pitami i piecz ok 8-10 minut. Gotowe pity odstaw do przestudzenia.
- Kurczaka umyj, osusz i oczyść z niedoskonałości. Pokrój w kostkę i dopraw przyprawą do gyrosa. Smaż na rozgrzanej patelni z łyżką oleju do zarumieniania z każdej strony.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu.
- Każdą pitę przekrój i w środku rozsmaruj po 2 łyżki hummusu. Dodaj mięso, sałatę, pomidora, ogórka, cebulę i 2-3 łyżki sosu.
- Smacznego! :)