Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
WSZYSTKIE PRZEPISY

Grill elektryczny – czy warto w niego zainwestować?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Grillowanie – któż z nas nie uwielbia oddawać się tej jakże wielkiej przyjemności? Zarówno pod względem kulinarnym jak i towarzyskim grill jest przecież zawsze świetnym pomysłem! W końcu co może być lepszego od kawałka doskonale przypieczonej  kiełbaski, marynowanego mięsa, dawki grillowanych warzyw czy innych smakołyków spożywanych w zacnym gronie rodziny, przyjaciół lub znajomych. Często jednak planowanie grilla nie jest tak łatwe jak mogłoby się wydawać. Sezon grillowy trwa dosyć krótko, w zasadzie tylko latem, rzadko jest przedłużany o koniec wiosny czy początek jesieni. Mimo to nawet jeśli klasyczny grill postanowimy przyrządzić w połowie lipca, to przy jego organizacji i tak jesteśmy w pełni uzależnieni od pogody, która często płata figle i z powodzeniem krzyżuje nasze plany. Sprawia to, że czasem mimo iż wszystko wydaje się być dopięte na ostatni  guzik, z powodu niespodziewanej ulewy czy burzy najzwyczajniej musimy zrezygnować ze swoich planów. O klasycznym grillu raczej musimy zapomnieć również mieszkając w budynkach współdzielonych z innymi mieszkańcami. Przecież balkon w bloku czy kamienicy zdecydowanie nie jest najlepszym miejscem na takie przyjemności! ;) Jeśli nie mamy możliwości wyjazdu na działkę lub za miasto ciężko jest takie przedsięwzięcie zorganizować. Doskonałym więc rozwiązaniem dla wszystkich fanów grillowych spotkań, nawet tych którzy mają na niego ochotę w środku zimy, czy może przekornie bezpośrednio w swoim mieszkaniu (bez wychodzenia z domu) z pewnością będzie grill elektryczny. Eliminuje on większość problemów i sprawia, że grillem możemy cieszyć się w każdych warunkach i o każdej porze!


Grill elektryczny – dlaczego warto?

 

  1. Prostota obsługi

Elektryczny grill to urządzenie, które z łatwością obsłuży dosłownie każdy! Cały proces korzystania z większości takich sprzętów zazwyczaj sprowadza się do włączenia, ustawienia temperatury i wyłączenia urządzenia po przygotowaniu potraw. Niewątpliwie jest to zdecydowanie łatwiejsze od każdorazowego rozpalania klasycznego grilla węglowego i bezpieczniejsze od obsługi grilla gazowego.

  1. Uniwersalność zastosowania

Grill elektryczny pozwala nam na korzystanie z niego niezależnie od warunków atmosferycznych. Wszystko za sprawą faktu, że nie wydziela on dymu i z powodzeniem możemy korzystać z niego bez wychodzenia z domu!

  1. Zdrowe i pyszne posiłki

Jedzenie przygotowywane przy pomocy grilla elektrycznego oprócz tego, że smakuje doskonale, jest naprawdę bardzo zdrowe! Pomimo faktu, że nie zawiera ono charakterystycznego posmaku dymnego jaki daje grill węglowy, przygotowywane posiłku wychodzą niezwykle pyszne! Warto zauważyć, że brak wspomnianego wydzielanego dymu to w głębi rzeczy zaleta, a nie wada. Niestety pomimo faktu, że dodaje on smaku potrawom to niestety niemal zawsze ma niekorzystne właściwości zdrowotne.

Grill elektryczny to również gwarancja równomiernego wysmażenia i uniknięcia możliwości przypalenia potraw. Zupełnie eliminuje on również użycie tłuszczu (którego wykorzystanie jest już konieczne np. w większości patelni grillowych).

  1. Łatwość czyszczenia

W porównaniu do klasycznych grilli, grille elektryczne są niezwykle proste w czyszczeniu! Składają się one zazwyczaj z materiałów łatwych w utrzymaniu czystości i często wystarczy je tylko przetrzeć!

 


Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie grilla elektrycznego?

 

  1. Moc

Moc, w przypadku chyba zdecydowanej większości urządzeń elektrycznych odgrywa jedną z kluczowych ról. Wpływa ona w znacznej mierze na czas nagrzewania oraz finalnego przyrządzania potraw. Warto więc pokusić się o urządzenie o większej mocy.

  1. Regulacja temperatury

Możliwość zmiany zakresu temperatury to niekoniecznie wymagana, ale bardzo przydana funkcja. Pozwala ona w dowolnym momencie redukować temperaturę celem uzyskania nieco większego lub mniejszego stopnia przypieczenia potraw. Bardzo przydatna funkcja, np. przy grillowaniu steków.

  1. Pokrywa

Grille elektryczne dostępne są zazwyczaj w dwóch wersjach – z pokrywą i bez pokrywy. Ta pierwsza wersja zdecydowanie przyczynia się do przyspieszenia procesu przygotowania posiłków, przez co jesteśmy w stanie przygotować je znacznie szybciej.

 


Podsumowując, grill elektryczny to według mnie doskonała inwestycja dla wszystkich wielbicieli grillowych spotkań, która w porównaniu do klasycznych rozwiązań wychodzi na przekór i pozwala na wiele więcej!

Wpis został zrealizowany przy współpracy z Tefal, producentem oferującym szeroką gamę grillów elektrycznych.

Autor

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Podziel się swoją opinią