Garnki dobrej klasy to podstawa w kuchni. Wybierz najlepsze garnki dla siebie

Gotowanie jest niemożliwe bez posiadania porządnych garnków. Dzięki nim można zrobić smaczną zupę, makaron, ryż, a także wiele innych potraw, które rozgrzewają w chłodne dni i doskonale sycą. Jeśli szukasz nowych garnków, sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas ich wybierania.

  1. Wielkość i ergonomia
  2. Garnki dopasowane do typu kuchenki
  3. Materiał, z którego są wykonane garnki

Garnki są podstawowym narzędziem w kuchni. Gotowanie bez nich jest praktycznie niemożliwe, zwłaszcza gdy chce się przyrządzać smaczne i zdrowe posiłki. Jeżeli zastanawiasz się nad zakupem nowych garnków, sprawdź, czym się kierować przy ich wyborze.

Wielkość i ergonomia

Garnki powinny być dostosowane zarówno do liczebności rodziny, jak i wielkości samej kuchni. Duże rodziny potrzebują garnków o pojemności kilkunastu litrów, podczas gdy singlom i parom wystarczy jedynie kilka małych garnków do 4-5 litrów. Dodatkowo powinno się określić, jaki komplet garnków zmieści się w posiadanej kuchni. W niewielkim aneksie kuchennym brakuje miejsca na trzymanie kilku dużych garów, jednak dzięki rozwiązaniom takim jak modułowe, odczepiane uchwyty do patelni lub rondli, można zaoszczędzić przestrzeń na inne naczynia do gotowania.

Garnki dopasowane do typu kuchenki

Garnki zawsze muszą być dopasowane do typu kuchenki. Na większości kuchenek można gotować zarówno w garnkach stalowych, jak i emaliowanych, granitowych lub żeliwnych. Przykładowo, palniki gazowe nie narzucają praktycznie żadnych ograniczeń, jeśli chodzi o kwestię materiału, z którego są wykonane garnki. Inaczej jest jednak w przypadku nowoczesnych płyt indukcyjnych. Kuchenka indukcyjna nie jest przystosowana między innymi do użytkowania z patelniami wok i garnkami, które nie nagrzewają się przy wykorzystaniu fal elektromagnetycznych.

Materiał, z którego są wykonane garnki

Wybierając komplet nowych garnków, powinno się przyjrzeć materiałowi, z którego są wykonane. Garnki emaliowane są tanie i łatwo dostępne, jednak cechują się małą trwałością. Emalia często odpryskuje, co powoduje konieczność wyrzucenia naczynia. Ponadto do jej powierzchni przyklejają się makarony, ziemniaki oraz inne składniki potraw, co zwiększa ryzyko przypalenia posiłku.

Garnki granitowe i żeliwne nagrzewają się dość wolno, jednak długo trzymają ciepło. Dzięki temu sprawdzają się do gotowania gulaszów, gęstych potrawek oraz bigosu. Z ich pomocą przygotowuje się doskonałe dania, które potrzebują długiego gotowania na wolnym ogniu. Najbardzej uniwersalne są garnki stalowe, które są odpowiednie do różnych typów kuchenek i technik gotowania.

Artykuł sponsorowany.

WSZYSTKIE PRZEPISY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *