fbpx

Jak zrobić i z czym podawać hummus?

Hummus to fantastyczna pasta przygotowana z gotowanej ciecierzycy i tahini, która podbiła już kubki smakowe milionów ludzi na całym świecie. Jej pyszny i wyrazisty smak doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, ale doskonale komponuje się również z innymi dodatkami – jakimi? Odpowiedź znajdziecie poniżej. Wpierw jednak poznajcie przepis na domowy hummus.

Jak przygotować hummus?

 Co będzie nam potrzebne?
  • ok. 375g ciecierzycy z puszki (po odsączeniu)
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 3-4 łyżeczki dobrej oliwy z oliwek
  • 1 średniej wielkości ząbek czosnku
  • 5-6 łyżek pasty tahini*
  • 2-3 łyżki wody
  • sól
Dodatki opcjonalne:
  • mielony kumin
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • natka pietruszki
  • czarnuszka

Pasta tahini to pasta przygotowana na bazie uprażonych nasion sezamu. Pastę tahini zakupić możecie w niektórych marketach, sklepach ze zdrową żywnością, w sklepach z żywnością arabską lub orientalną.

Wykonanie:

Odsączoną ciecierzycę umieszczamy w naczyniu blendera. Dodajemy sok z cytryny, pastę tahini, oliwę i czosnek. Miksujemy przez kilka minut w razie potrzeby dolewając wodę do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą. Opcjonalnie doprawiamy ulubionymi przyprawami.

Gotowe!

 

Z czym podawać hummus?

Hummus świetnie komponuje się z równymi dodatkami. Z czym smakuje najlepiej?

  • pieczywo – każdy jego rodzaj,
  • warzywa, takie jak ogórek, papryka marchewka, seler naciowy – pokrojone w słupki,
  • krakersy lub wytrawne ciasteczka,
  • placki ziemniaczane – tak to świetny dodatek do klasycznych placków ziemniaczanych,
  • tortilla, naleśniki – idealny dodatek do wytrawnych, najlepiej pikantnych dań z ich udziałem,
  • mięsa – najlepiej jagnięcina lub wołowina.
Spodobał Ci się ten post? Podziel się nim ze znajomymi i zobacz pozostałe artykuły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close