Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Apfelstrudel z sosem waniliowym

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Apfelstrudel, czyli jedno z bardziej popularnych ciast z wykorzystaniem jabłek w Niemczech i Austrii  Szczerze mówiąc nie ma się co dziwić bo podany z waniliowym sosem smakuje po prostu świetnie!

Apfelstrudel z sosem waniliowym

Prep Time 1 hr 20 mins
Total Time 1 hr 20 mins

Składniki:

Ciasto

  • mąka pszenna 350 g
  • łyżki olej 4
  • sztuka jajko 1
  • szklanki* woda 1/2 - 3/4
  • szczypta sól

Nadzienie

  • jabłka 1 kg
  • duża szczypta cynamon
  • garść rodzynki
  • garści w zależności od słodkości jabłek cukier 1-2

Sos waniliowy

  • opakowanie budyń waniliowy 1
  • mleko 700-800 ml
  • opakowanie ok. 16g cukier z wanilią 1
  • łyżki tylko jeżeli budyń jest niesłodzony cukier 2

Dodatkowo

  • łyżki masło 2-3
  • śmietana 30% 150 ml
  • łyżki cukier 2-3

Instructions

Ciasto:

  • Mąkę przesiewamy na stolnicę. Tworzymy w niej dołeczek i wbijamy jajko. Nożem łączymy jajko z mąką. Dodajemy olej, szczyptę soli i zaczynamy łączyć całość. Dolewamy stopniowo wodę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być gładkie, zwarte i miękkie. Dzielimy je na 3 części. Jedną z nich zabieramy a pozostałe przykrywamy miską.
  • Na stolnicę wykładamy ściereczkę kuchenną i posypujemy ją mąką.
  • Pierwszą część ciasta bardzo cienko rozwałkowujemy na kształt prostokąta i wymiar nieco większy od rozmiaru naszej formy. Nie jest to łatwe i trzeba włożyć tutaj nieco wysiłku :) Gdy ciasto nabierze odpowiedni kształt i rozmiar rozprowadzamy na nim 1/3 obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę jabłek. Posypujemy cukrem (ilość zależy od kwaśności jabłek), cynamonem i garścią rodzynek. Łapiemy za końce ściereczki i delikatnie ją unosząc, zawijamy ciasto. Zwinięte układamy w formie.
  • W analogiczny sposób postępujemy z dwoma pozostałymi częściami ciasta.
  • Gdy wszystkie trzy strudle znajdą się w formie, smarujemy je roztopionym masłem, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia ciasto na moment wyciągamy by posmarować zmieszaną z cukrem śmietanką. Następnie ponownie umieszczamy je w piekarniku.

Sos waniliowy:

  • W czasie pieczenia ciasta proponuję przygotować sos waniliowy. Z podanej ilości mleka odlewamy ok. 3/4 szklanki i rozrabiamy w nim proszek budyniowy razem z cukrem i cukrem z wanilią. Pozostałą część mleka umieszczamy na ogniu i doprowadzamy do zagotowania.  Po zagotowaniu, cały czas energicznie mieszając, dodajemy budyniową mieszankę. Sos budyniowy gotujemy ok. 1 minuty, następnie zdejmujemy z ognia.
  • Gdy budyń ostygnie możecie dodatkowo dodać do niego nieco śmietanki 30% i zmiksować przy pomocy blendera.
  • Ciasto smakuje dobrze zarówno podane na ciepło jak i na zimno, koniecznie polane przygotowanym sosem.
  •  

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: