
Apfelstrudel z sosem waniliowym
Apfelstrudel, czyli jedno z bardziej popularnych ciast z wykorzystaniem jabłek w Niemczech i Austrii Szczerze mówiąc nie ma się co dziwić bo podany z waniliowym sosem smakuje po prostu świetnie!

- Czas przygotowania: 1h 20 min
- Ilość porcji: 3 strudle, forma 25x35cm
Apfelstrudel z sosem waniliowym
Składniki:
- Ciasto
- mąka pszenna - 350g
- olej - 4 łyżki
- jajko - 1 sztuka
- woda - 1/2 - 3/4 szklanki*
- sól - szczypta
- Nadzienie
- jabłka - 1kg
- cynamon - duża szczypta
- rodzynki - garść
- cukier - 1-2 garści (w zależności od słodkości jabłek)
- Sos waniliowy
- budyń waniliowy - 1 opakowanie
- mleko - 700-800ml
- cukier z wanilią - 1 opakowanie (ok. 16g)
- cukier - 2 łyżki (tylko jeżeli budyń jest niesłodzony)
- Dodatkowo
- masło - 2-3 łyżki
- śmietana 30% - 150ml
- cukier - 2-3 łyżki
Wykonanie:
Ciasto:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę. Tworzymy w niej dołeczek i wbijamy jajko. Nożem łączymy jajko z mąką. Dodajemy olej, szczyptę soli i zaczynamy łączyć całość. Dolewamy stopniowo wodę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być gładkie, zwarte i miękkie. Dzielimy je na 3 części. Jedną z nich zabieramy a pozostałe przykrywamy miską.
- Na stolnicę wykładamy ściereczkę kuchenną i posypujemy ją mąką.
- Pierwszą część ciasta bardzo cienko rozwałkowujemy na kształt prostokąta i wymiar nieco większy od rozmiaru naszej formy. Nie jest to łatwe i trzeba włożyć tutaj nieco wysiłku :) Gdy ciasto nabierze odpowiedni kształt i rozmiar rozprowadzamy na nim 1/3 obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę jabłek. Posypujemy cukrem (ilość zależy od kwaśności jabłek), cynamonem i garścią rodzynek. Łapiemy za końce ściereczki i delikatnie ją unosząc, zawijamy ciasto. Zwinięte układamy w formie.
- W analogiczny sposób postępujemy z dwoma pozostałymi częściami ciasta.
- Gdy wszystkie trzy strudle znajdą się w formie, smarujemy je roztopionym masłem, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia ciasto na moment wyciągamy by posmarować zmieszaną z cukrem śmietanką. Następnie ponownie umieszczamy je w piekarniku.
Sos waniliowy:
- W czasie pieczenia ciasta proponuję przygotować sos waniliowy. Z podanej ilości mleka odlewamy ok. 3/4 szklanki i rozrabiamy w nim proszek budyniowy razem z cukrem i cukrem z wanilią. Pozostałą część mleka umieszczamy na ogniu i doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu, cały czas energicznie mieszając, dodajemy budyniową mieszankę. Sos budyniowy gotujemy ok. 1 minuty, następnie zdejmujemy z ognia.
- Gdy budyń ostygnie możecie dodatkowo dodać do niego nieco śmietanki 30% i zmiksować przy pomocy blendera.
Ciasto smakuje dobrze zarówno podane na ciepło jak i na zimno, koniecznie polane przygotowanym sosem.