...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Awokado

Aromatyczna zupa z kurczakiem i warzywami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Aromatyczna zupa z kurczakiem i warzywami to idealna propozycja dla fanów zupy meksykańskiej, którą już znajdziecie na blogu. Pomimo faktu, że jest zupełnie inna, łączy je wspólny meksykański charakter. Pyszna, bardzo aromatyczna, sycąca i przyprawioną wyczuwalną ostrą nutą – idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Zupę tę możecie podać ze świeżym awokado skropionym sokiem z limonki, fetą lub w wersji bez jakichkolwiek dodatków – w każdym wypadku smakuje świetnie! :)

Aromatyczna zupa z kurczakiem i warzywami - przepis

Aromatyczna zupa z kurczakiem i warzywami to idealna propozycja dla fanów meksykańskiej kuchni. Pyszna, bardzo aromatyczna i sycąca.
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

  • pojedyncze filet z kurczaka 2
  • cebula czerwona 1
  • ząbki czosnek 2-3
  • po jednej czerwonej, zielonej i żółtej papryka 3
  • ugotowana* kukurydza 1
  • puszka pomidory 1
  • bulion 1 l

Mieszanka przypraw:

  • pełna łyżeczka papryka ostra 1
  • łyżeczki oregano 1/2
  • płaska łyżeczka kumin 1
  • łyżeczki mielonej kolendra 1/2
  • łyżeczki pieprz 1/2
  • łyżeczki sól 1/2

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • awokado 1/2
  • łyżeczka sok z cytryny 1
  • łyżeczki skórka z cytryny 1/4
  • łyżka pokruszonego ser feta 1

* Można zastąpić puszką kukurydzy konserwowej.

    Instructions

    • Filet z kurczaka dokładnie myjemy i pozbawiamy "niedoskonałości". Kroimy w niewielką kostkę (ok. 1cm). Mięso dokładnie posypujemy całą mieszanką przypraw i smażymy w garnku na łyżce rozgrzanej oliwy przez ok. 6-8 minut. Usmażonego kurczaka przekładamy do miseczki.
    • Na pozostałym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną czerwoną cebulkę i ząbki czosnku. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Smażymy ok. 6-8 minut. Dorzucamy wyłuskaną kukurydzę (lub kukurydzę z puszki), usmażonego kurczaka, pomidory z puszki i dolewamy bulion. Zupę gotujemy pod przykryciem przez około 20-30 minut.
    • (Opcjonalnie) Awokado obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z sokiem i skórką otartą z limonki.
    • Gotową zupę w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z awokado, fetą lub bez dodatków.
    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    5 komentarzy

    1. Bardzo lubię tego typu zupy. Wieloskładnikowe idealnie sprawdzają się na obiad. Zapiszę i chętnie kiedyś spróbuję.

    Write A Comment

    Oceń przepis:




    Optimized by Seraphinite Accelerator
    Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.