
Aromatyczne, grillowane szaszłyki z boczkiem, kurczakiem i warzywami
Nie da się ukryć, że sezon grillowy w tym roku mogliśmy rozpocząć niezwykle wcześnie. Wysokie temperatury już w zasadzie od pierwszych dni kwietnia pozwalały na ponowne wydobycie na światło dzienne, zapomnianego na czas zimy, grilla.
Myślę że nie przesadzę stwierdzeniem, że niemal wszyscy bardzo chętnie z tego korzystamy. Nic w tym dziwnego, bo przecież co może być lepszego od delektowania się pysznym daniem z rusztu na świeżym powietrzu i w miłej atmosferze? Poza tym, korzystanie z grilla to naprawdę świetny pomysł na przygotowanie potraw. Ten specyficzny aromat jest jedną z najlepszych przypraw, dzięki któremu nawet najzwyklejsza kiełbasa czy kawałek karkówki smakuje świetnie! Dzisiaj chciałbym zaproponować Ci absolutny grillowy must-eat, czyli rewelacyjne szaszłyki z boczkiem, kurczakiem i warzywami. Te ówcześnie marynowane w idealnie dobranej mieszance przypraw zaskakują swoim smakiem i prostotą przygotowania. Możesz podać je same lub w towarzystwie pikantniejszego ryżu czy prostej sałatki z winegretem. Ja chciałbym Ci zaproponować podanie ich z Ketchupem Kieleckim łagodnym extra i błyskawicznym sosem, będącym moją wariacją na temat klasycznego Tzatziki, który wzbogaciłem o miód i nieco Musztardy Kieleckiej delikatesowej stołowej. Dodatek ten doskonale się tutaj sprawdza, tworzy coś zupełnie nowego i naprawdę świetnie smakuje.

- Czas przygotowania: 60 minut
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Aromatyczne, grillowane szaszłyki z boczkiem, kurczakiem i warzywami
Doskonałe aromatyczne szaszłyki z boczkiem, kurczakiem i warzywami przyrządzone na ruszcie. Coś pysznego!
Składniki:
- Szaszłyki:
- filet z kurczaka - 1, podwójny
- boczek wędzony - ok. 200g
- cukinia - 1 większa
- bakłażan - 1, średniej wielkości
- papryka - 2-3 sztuk
- cebula czerwona - 1-2 sztuki
- sok z cytryny - 1 łyżka
- papryka słodka - 2 duże szczypty
- papryka ostra - duża szczypta
- kolendra - liście (suszone), duża szczypta
- oregano - duża szczypta
- kolendra - szczypta
- kumin - szczypta
- kurkuma - szczypta
- Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa - 1 łyżka
- sos sojowy - 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- oliwa
- Miodowo-musztardowy sos tzatziki:
- ogórek szklarniowy - ½ większego
- czosnek - 1 duży ząbek
- jogurt grecki - 7-8 pełnych łyżek
- majonez - 2-3 łyżki
- Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa - 1,5 łyżeczki
- miód - 1,5 łyżeczki
- natka pietruszki lub mięta - 1 łyżka, posiekanej
- sól, pieprz
- Do podania: Ketchup Kielecki łagodny extra i Miodowo-musztardowy sos a la tzatziki.
Wykonanie:
Szaszłyki:
- Kurczaka myjemy, oczyszczamy z niedoskonałości i kroimy na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w plastry. Cukinię, bakłażan i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Mięso wraz z warzywami przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny, oregano, paprykę słodką, ostrą, kolendrę, kumin, kurkumę, Musztardę Kielecką delikatesową stołową i sos sojowy. Doprawiamy solą, pieprzem. Składniki w misce bardzo dokładnie mieszamy, tak by równomiernie pokryły się marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie szaszłyki nadziewamy warstwowo: boczek, kurczak, cukinia, bakłażan, papryka, czerwona cebula. Gotowe szaszłyki grillujemy przez około 10-15 minut.
Miodowo-musztardowy sos a la tzatziki:
- Jogurt naturalny i majonez umieszczamy w niewielkiej miseczce. Ogórek myjemy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody i dodajemy do jogurtu. Dodajemy również przeciśnięte ząbki czosnku, Musztardę Kielecką delikatesową stołową, miód i posiekaną miętę lub pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Szaszłyki podajemy dipem i/lub Ketchupem Kieleckim łagodnym extra.
*Wpis zawiera lokowanie produktu.
Wspaniale to się prezentuje, chyba wpadnę do Ciebie na grilla!
jak ładnie zarumienione :)