Aromatyczne pieczone podudzia z kurczaka

Aromatyczne pieczone podudzia z kurczaka – doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny!

Aromatyczne pieczone podudzia z kurczaka

Składniki:

  • podudzia z kurczaka 1 kg

Marynata:

  • łyżki oliwa 3
  • ząbki starte czosnek 4
  • niewielka cebula 1
  • łyżeczki tymianek 1/2
  • łyżeczki oregano 1/2
  • łyżeczka opcjonalnie pasta harrisa 1
  • łyżka opcjonalnie ajvar 1
  • łyżeczka papryka słodka 1
  • duża szczypta papryka ostra
  • łyżeczki sól 1/2
  • łyżeczki pieprz 1/2

Wykonanie

  • W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty.
  • Oczyszczonego z niedoskonałości, umytego i osuszonego kurczaka dodajemy do miski i mieszamy tak, by każdy fragment mięsa dokładnie pokrył się marynatą. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  • Zamarynowane mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia (co naprawdę polecam, ponieważ dzięki niemu mięso będzie super soczyste) lub w żaroodpornym naczyniu. Pieczemy ok. 60 minut.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • Podajemy z wybranymi dodatkami.  Ja podałem je z dyniowymi kopytkami (na które przepis pojawi się w przyszłym tygodniu) oraz podsmażonymi warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close