Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
KUCHNIA POLSKA

Aromatyczne skrzydełka z kurczaka z pikantnym ryżem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Aromatyczne skrzydełka z kurczaka z pikantnym ryżem, czyli danie które jest jednocześnie: proste, szybkie i bardzo pyszne! Przypadnie do gustu wszystkim :)

Aromatyczne skrzydełka z kurczaka z pikantnym ryżem

Prep Time 15 mins
Cook Time 1 hr 20 mins
Total Time 1 hr 35 mins

Składniki:

  • ok. 1 kg skrzydełka z kurczaka

Marynata:

  • ząbki przeciśnięte przez praskę czosnek 3-4
  • niewielkiej drobno posiekana cebula 1/2
  • łyżeczki papryka słodka 1-2
  • w zależności od preferencji ostrości u mnie 3/4 łyżeczki papryka ostra
  • szczypta papryka wędzona
  • dwie duże szczypty tymianek
  • duża szczypta oregano
  • duża szczypta kolendra
  • łyżki opcjonalnie sos sojowy 1-2
  • po dosyć sporej szczypcie sól pieprz
  • szczypta kumin
  • łyżeczka miód 1
  • łyżeczka u mnie ziarnista musztarda 1
  • łyżki Ketchup 3
  • łyżki posiekanej natka pietruszki 1-2
  • łyżki oliwa 2-3

Pikantny ryż:

  • ok. 1 szklanki dowolny, u mnie ryż jaśminowy w połączeniu z ryżem czarnym ryż
  • niewielkiej cebula 1/2
  • duża opcjonalnie marchewka 1
  • duże szczypty papryka słodka 2
  • szczypty papryka ostra 2
  • drobno posiekana opcjonalnie papryczka chili 1/2,
  • ok. 2 szklanek bulion
  • sól pieprz

Instructions

  • Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w większej misce. Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy. Dodajemy do miski i dokładnie pokrywamy marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do przegryzienia. Skrzydełka będą smakowały zdecydowanie najlepiej, jeśli w marynacie pozostawimy je na noc.
  • Zamarynowane mięso (wraz z marynatą) przekładamy do rękawa do pieczenia umieszczonego w żaroodpornym naczyniu. Dokładnie zawiązujemy z obu stron i pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni przez ok. 50 minut. Po tym czasie folię przecinamy i skrzydełka pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut aby się zarumieniły.
  • W międzyczasie przygotowujemy ryż. Cebulkę drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o grubszych oczkach. W niewielkim garnku, na łyżce oleju, podsmażamy cebulę, marchew i ew. papryczkę chili. Następnie dodajemy ryż oraz paprykę słodką oraz ostrą. Całość zalewamy bulionem i na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, gotujemy do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Gotowy w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Skrzydełka podajemy z ryżem i prostą sałatką.

 

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: