Aromatyczne skrzydełka z kurczaka z pikantnym ryżem, czyli danie które jest jednocześnie: proste, szybkie i bardzo pyszne! Przypadnie do gustu wszystkim :)

- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas przyrządzania: 1h 20 min
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Aromatyczne skrzydełka z kurczaka z pikantnym ryżem
Składniki:
- skrzydełka z kurczaka - ok. 1 kg
- Marynata:
- czosnek - 3-4 ząbki, przeciśnięte przez praskę
- cebula - 1/2 niewielkiej, drobno posiekana
- papryka słodka - 1-2 łyżeczki
- papryka ostra - w zależności od preferencji ostrości (u mnie 3/4 łyżeczki)
- papryka wędzona - szczypta
- tymianek - dwie duże szczypty
- oregano - duża szczypta
- kolendra - duża szczypta
- sos sojowy - 1-2 łyżki (opcjonalnie)
- sól, pieprz - po dosyć sporej szczypcie
- kumin - szczypta
- miód - 1 łyżeczka
- musztarda - 1 łyżeczka (u mnie ziarnista)
- Ketchup - 3 łyżki
- natka pietruszki - 1-2 łyżki, posiekanej
- oliwa - 2-3 łyżki
- Pikantny ryż:
- ryż - ok. 1 szklanki (dowolny, u mnie ryż jaśminowy w połączeniu z ryżem czarnym)
- cebula - 1/2 niewielkiej
- marchewka - 1 duża (opcjonalnie)
- papryka słodka - 2 duże szczypty
- papryka ostra - 2 szczypty
- papryczka chili - 1/2, drobno posiekana (opcjonalnie)
- bulion - ok. 2 szklanek
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w większej misce. Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy. Dodajemy do miski i dokładnie pokrywamy marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do przegryzienia. Skrzydełka będą smakowały zdecydowanie najlepiej, jeśli w marynacie pozostawimy je na noc.
- Zamarynowane mięso (wraz z marynatą) przekładamy do rękawa do pieczenia umieszczonego w żaroodpornym naczyniu. Dokładnie zawiązujemy z obu stron i pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni przez ok. 50 minut. Po tym czasie folię przecinamy i skrzydełka pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut aby się zarumieniły.
- W międzyczasie przygotowujemy ryż. Cebulkę drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o grubszych oczkach. W niewielkim garnku, na łyżce oleju, podsmażamy cebulę, marchew i ew. papryczkę chili. Następnie dodajemy ryż oraz paprykę słodką oraz ostrą. Całość zalewamy bulionem i na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, gotujemy do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Gotowy w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Skrzydełka podajemy z ryżem i prostą sałatką.