
Aromatyczne szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Aromatyczne szaszłyki z kurczakiem i warzywami

- Czas przygotowania: 50 minut
Aromatyczne szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- filet z kurczaka - 2 pojedyncze
- papryka - 3 sztuki (u mnie kolorowe)
- cebula - 1 większa
- pieczarki - 200g
- Marynata:
- jogurt grecki - 250g
- papryczka chili - 1, posiekana
- czosnek - 3 ząbki, przeciśnięte przez praskę
- skórka z limonki - 1/2 łyżeczki
- curry - 1 łyżeczka
- imbir - 1/2 łyżeczki
- oregano - 1 łyżeczka
- tymianek - 1 łyżeczka
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
- sól - 3/4 łyżeczki
- pieprz - 1/2 łyżeczki
- oliwa - 2 łyżki
- Błyskawiczne tzatziki
- jogurt grecki - 150g
- ogórek - 1/2 szklarniowego, starty i wyciśnięty z nadmiaru wody
- czosnek - 1 ząbek, starty
- natka pietruszki - 1-2 łyżki
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Filet z kurczaka umyj, osusz i oczyść z niedoskonałości. Pokrój w cienkie paski. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Cebulę przekrój na cztery części, a następnie każdą z ćwiartek na pół. Rozdziel poszczególne warstwy. Pieczarki pozostaw w całości lub przekrój na pół.
- Wszystkie składniki marynaty umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj szaszłyki. Na patyczki nadziewaj kolejno: mięso, cebulę, paprykę i pieczarki aż do wyczerpania składników. Gotowe szaszłyki umieść w formie lub na blasze. Wylej marynatę i dokładnie natrzyj nią szaszłyki. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na min. 30 minut (najlepiej na kilka godzin). Zamarynowane szaszłyki usmaż na patelni z dwoma łyżkami tłuszczu lub upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Wszystkie składniki błyskawicznego tzatziki połącz w miseczce. Szaszłyki podawaj z sosem, opcjonalnie także z pikantnym ryżem i sałatką.