Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Babeczki i muffiny

Babeczki z kremem pâtissière i borówkami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Babeczki z kremem pâtissière i borówkami. Absolutnie obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, słodkiego kremu pâtissière i świeżych borówek w postaci małych babeczek. Gwarantuję, że nikt nie oprze się pokusie spróbowania chociażby jednej.

Babeczki z kremem pâtissière i borówkami - przepis

Babeczki z kremem pâtissière i borówkami. Obłędne połączenie kruchego ciasta, słodkiego kremu pâtissière i świeżych borówek w postaci małych babeczek.
Prep Time 20 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 400 g
  • masło 200 g
  • łyżek cukier puder 6
  • łyżka sok z cytryny 1
  • łyżeczki skórka z cytryny 1/2
  • żółtka 2

Krem pâtissière:

  • żółtka 3
  • szklanka* śmietana 30% 1
  • laska wanilia 1
  • cukier 50 g
  • łyżka mąka ziemniaczana 1
  • łyżeczka miękkiego masło 1

Dodatkowo:

  • borówki amerykańskie 200 g

* Można zastąpić mlekiem

    Instructions

    • Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut. Po schłodzeniu ciastem wyklejamy standardowe foremki na babeczki. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 10 minut (do zarumienienia).Śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy z ognia. W misce dokładnie ubijamy ze sobą żółtka z cukrem na pusztą, jasną masę. Dodajemy stopniowo mąkę ziemniaczaną i łączymy. Do masy jajecznej powoli dolewamy gorącą śmietankę, cały czas bardzo energicznie mieszając trzepaczką. Połączony krem przelewamy do garnka i ponownie podgrzewamy cały czas mieszając. Po zagotowaniu, gotujemy jeszcze przez minutę i zdejmujemy z ognia. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystudzenia. Do zimnego kremu dodajemy miękkie masło i dokładnie łączymy.Kremem pâtissière wypełniamy babeczki i dekorujemy je świeżymi borówkami.
    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    7 komentarzy

    1. Och! To takie słodkie wspomnienie lata! <3 BTW bardzo podoba mi się nowa odsłona Twojego bloga i aż sam mam ochotę na takie zmiany u siebie! :D

    Write A Comment

    Oceń przepis: