Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Babeczki z kremem pâtissière i borówkami

Babeczki z kremem pâtissière i borówkami

Babeczki z kremem pâtissière i borówkami. Obłędne połączenie kruchego ciasta, słodkiego kremu pâtissière i świeżych borówek w postaci małych babeczek.
Ilość
0
Babeczki z kremem pâtissière i borówkami. Absolutnie obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, słodkiego kremu pâtissière i świeżych borówek w postaci małych babeczek. Gwarantuję, że nikt nie oprze się pokusie spróbowania chociażby jednej.

Babeczki z kremem pâtissière i borówkami - przepis

Babeczki z kremem pâtissière i borówkami. Obłędne połączenie kruchego ciasta, słodkiego kremu pâtissière i świeżych borówek w postaci małych babeczek.
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania/pieczenia 20 minutes
Całkowity czas 40 minutes

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 400 g
  • masło 200 g
  • cukier puder 6 łyżek
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • skórka z cytryny 1/2 łyżeczki
  • żółtka 2

Krem pâtissière:

  • żółtka 3
  • śmietana 30% 1 szklanka*
  • wanilia 1 laska
  • cukier 50 g
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • masło miękkie 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • borówki amerykańskie 200 g

* Można zastąpić mlekiem

    Wykonanie

    • Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut. Po schłodzeniu ciastem wyklejamy standardowe foremki na babeczki. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 10 minut (do zarumienienia).Śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy z ognia. W misce dokładnie ubijamy ze sobą żółtka z cukrem na pusztą, jasną masę. Dodajemy stopniowo mąkę ziemniaczaną i łączymy. Do masy jajecznej powoli dolewamy gorącą śmietankę, cały czas bardzo energicznie mieszając trzepaczką. Połączony krem przelewamy do garnka i ponownie podgrzewamy cały czas mieszając. Po zagotowaniu, gotujemy jeszcze przez minutę i zdejmujemy z ognia. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystudzenia. Do zimnego kremu dodajemy miękkie masło i dokładnie łączymy.Kremem pâtissière wypełniamy babeczki i dekorujemy je świeżymi borówkami.

    Składniki:

      Wykonanie:

        Podziel się przepisem:
        babeczkiborówkidesery

        Piotr Pałasz

        Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

        Poznajmy się!

        🔥 Najnowsze przepisy:

        Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!