Babeczki z kremem pâtissière i borówkami

18
Babeczki z kremem pâtissière i borówkami. Absolutnie obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, słodkiego kremu pâtissière i świeżych borówek w postaci małych babeczek. Gwarantuję, że nikt nie oprze się pokusie spróbowania chociażby jednej.

Babeczki z kremem pâtissière i borówkami - przepis

Babeczki z kremem pâtissière i borówkami. Obłędne połączenie kruchego ciasta, słodkiego kremu pâtissière i świeżych borówek w postaci małych babeczek.
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania/pieczenia 20 mins
Całkowity czas 40 mins

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna 400 g
  • masło 200 g
  • łyżek cukier puder 6
  • łyżka sok z cytryny 1
  • łyżeczki skórka z cytryny 1/2
  • żółtka 2

Krem pâtissière:

  • żółtka 3
  • szklanka* śmietana 30% 1
  • laska wanilia 1
  • cukier 50 g
  • łyżka mąka ziemniaczana 1
  • łyżeczka miękkiego masło 1

Dodatkowo:

  • borówki amerykańskie 200 g

* Można zastąpić mlekiem

    Wykonanie

    • Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut. Po schłodzeniu ciastem wyklejamy standardowe foremki na babeczki. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 10 minut (do zarumienienia).Śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy z ognia. W misce dokładnie ubijamy ze sobą żółtka z cukrem na pusztą, jasną masę. Dodajemy stopniowo mąkę ziemniaczaną i łączymy. Do masy jajecznej powoli dolewamy gorącą śmietankę, cały czas bardzo energicznie mieszając trzepaczką. Połączony krem przelewamy do garnka i ponownie podgrzewamy cały czas mieszając. Po zagotowaniu, gotujemy jeszcze przez minutę i zdejmujemy z ognia. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystudzenia. Do zimnego kremu dodajemy miękkie masło i dokładnie łączymy.Kremem pâtissière wypełniamy babeczki i dekorujemy je świeżymi borówkami.

    Join the Conversation

    1. ojeju, ale piękne! Zjadłabym kilka takich :)

    2. Piękne babeczki, aż szkoda jeść :)

    3. A jakiego składnika w ilości 250 ml potrzeba do kremu? :) babeczki piękne:)

    4. Bardzo podobne zajadałam za dzieciaka, kiedy chodziłam po szkole do cukierni ;) Boskie!
      http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    5. częstuję się jedną :)

    6. I można sięgać po kolejną i kolejną babeczkę :D<3

    7. Och! To takie słodkie wspomnienie lata! <3 BTW bardzo podoba mi się nowa odsłona Twojego bloga i aż sam mam ochotę na takie zmiany u siebie! :D

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Like
    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close