
Babeczki z brzoskwiniami i kruszonką
Babeczki z brzoskwiniami i kruszonką – pyszny pomysł na błyskawiczny deser. Przygotujecie je w mniej niż 15 minut.

- Ilość porcji: 12 babeczek
- Czas przygotowania: 40 minut
Babeczki z brzoskwiniami i kruszonką
Składniki:
- jajko - 1 sztuka
- maślanka - 185g
- whiskey - 1 łyżka (opcjonalnie, można zastąpić ekstraktem waniliowym)
- olej - 100ml (dowolnego, neutralnego)
- brązowy cukier - 150g
- mąka pszenna - 200g
- mąka żytnia - 60g (można zastąpić pszenną)
- proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- soda - 1/4 łyżeczki
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
- brzoskwinie - 2 sztuki (obrane i pokrojone w kostkę)
- Kruszonka
- masło - 50g
- mąka pszenna - 30g
- płatki owsiane - 30g
- cukier - 50g (u mnie brązowy)
Wykonanie:
- W większej misce umieszczamy jajko, maślankę, whiskey, olej i cukier. Mieszamy do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę pszenną i żytnią, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Pod koniec dorzucamy brzoskwinie i dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
- Formę do muffin wykładamy papilotami. Ciasto rozdzielamy na 12 równych porcji (mniej więcej) i umieszczamy w foremkach. W miseczce umieszczamy płatki owsiane, mąkę, cukier i masło. Składniki "szczypiemy" palcami do czasu uzyskania kruszonki o konsystencji mokrego piasku. Gotową kruszonką posypujemy babeczki.
- Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termoobiegiem) do tzw. suchego patyczka (ok. 20-25 minut).