Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Babeczki i muffiny

Babeczki z brzoskwiniami i kruszonką

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Babeczki z brzoskwiniami i kruszonką – pyszny pomysł na błyskawiczny deser. Przygotujecie je w mniej niż 15 minut.

Babeczki z brzoskwiniami i kruszonką

Servings 12 babeczek
Prep Time 40 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

  • sztuka jajko 1
  • maślanka 185 g
  • łyżka opcjonalnie, można zastąpić ekstraktem waniliowym whiskey 1
  • dowolnego, neutralnego olej 100 ml
  • brązowy cukier 150 g
  • mąka pszenna 200 g
  • można zastąpić pszenną mąka żytnia 60 g
  • łyżeczki proszek do pieczenia 1,5
  • łyżeczki soda 1/4
  • łyżeczki cynamon 1/2
  • szczypta sól
  • sztuki obrane i pokrojone w kostkę brzoskwinie 2

Kruszonka

  • masło 50 g
  • mąka pszenna 30 g
  • płatki owsiane 30 g
  • u mnie brązowy cukier 50 g

Instructions

  • W większej misce umieszczamy jajko, maślankę, whiskey, olej i cukier. Mieszamy do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę pszenną i żytnią, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Pod koniec dorzucamy brzoskwinie i dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
  • Formę do muffin wykładamy papilotami. Ciasto rozdzielamy na 12 równych porcji (mniej więcej) i umieszczamy w foremkach. W miseczce umieszczamy płatki owsiane, mąkę, cukier i masło. Składniki "szczypiemy" palcami do czasu uzyskania kruszonki o konsystencji mokrego piasku. Gotową kruszonką posypujemy babeczki.
  • Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termoobiegiem) do tzw. suchego patyczka (ok. 20-25 minut).
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: