
Najlepsze babeczki z borówkami

- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 20 minut
- Ilość porcji: 12 babeczek
Najlepsze babeczki z borówkami - przepis
Najlepsze babeczki z borówkami przygotujecie dokładnie z tego przepisu! Doskonałe w smaku, idealnie puszyste i słodkie. Świetne na deser i śniadanie!
Składniki:
- mąka pszenna - 200g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier - 150g
- olej - 80g
- jajka - 1
- maślanka - 100-120ml
- cukier z wanilią - 2 łyżki
- borówki amerykańskie - 200g
- sól - szczypta
Wykonanie:
- W misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej miseczce łączymy jajko, mleko lub maślankę, olej i szczyptę soli.
- Składniki suche łączymy z mokrymi. Dodajemy borówki i dokładnie mieszamy. Ciastem wypełniamy wyłożoną papilotkami formę do muffin. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Najlepsze babeczki z borówkami przygotujecie dokładnie z tego przepisu! Doskonałe w smaku, idealnie puszyste i słodkie. Świetnie sprawdzają się nie tylko jako szybki i prosty deser, ale również jako śniadanie!
mniamuśne te babeczki :)
Niestety mi nie wyszły, ciasto zupełnie nie urosło :(
Kochamy ten fioletowy kolor w ciastach :D
A czy zamiast borówek można użyć jagód? Bo akurat w lesie nieopodal jest ich pełno A pomysłów o z nimi zrobić brak :)
Jasne! Myślę że z jagodami mogą smakować one jeszcze lepiej :) Zazdroszczę ich obfitości, bo w moich okolicznych lasach zupełny brak :/
Jagody świetnie sprawdzą się również np. w tym torciku z owocami leśnymi lub : kruchych babeczkach :)