Najlepsze babeczki z borówkami przygotujecie dokładnie z tego przepisu! Doskonałe w smaku, idealnie puszyste i słodkie. Świetnie sprawdzają się nie tylko jako szybki i prosty deser, ale również jako śniadanie!

Najlepsze babeczki z borówkami - przepis
Najlepsze babeczki z borówkami przygotujecie dokładnie z tego przepisu! Doskonałe w smaku, idealnie puszyste i słodkie. Świetne na deser i śniadanie!
Składniki:
- mąka pszenna 200 g
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- cukier 150 g
- olej 80 g
- jajko 1
- maślanka 100-120 ml
- cukier z wanilią 2 łyżki
- borówki amerykańskie 200 g
- sól 1 szczypta
Instructions
- W misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej miseczce łączymy jajko, mleko lub maślankę, olej i szczyptę soli.Składniki suche łączymy z mokrymi. Dodajemy borówki i dokładnie mieszamy. Ciastem wypełniamy wyłożoną papilotkami formę do muffin. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
mniamuśne te babeczki :)
Niestety mi nie wyszły, ciasto zupełnie nie urosło :(
Kochamy ten fioletowy kolor w ciastach :D
A czy zamiast borówek można użyć jagód? Bo akurat w lesie nieopodal jest ich pełno A pomysłów o z nimi zrobić brak :)
Jasne! Myślę że z jagodami mogą smakować one jeszcze lepiej :) Zazdroszczę ich obfitości, bo w moich okolicznych lasach zupełny brak :/
Jagody świetnie sprawdzą się również np. w tym torciku z owocami leśnymi lub : kruchych babeczkach :)