Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Babka mocno czekoladowa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Babka mocno czekoladowa. Święta już za kilka dni. Najwyższy czas zastanowić się co w tym roku podamy na świątecznym stole. Dzisiaj mam dla Was kolejną, słodką propozycję. Babkę mocno czekoladową. Jest pyszna, a jej wnętrze, które zapomniałem uchwycić na zdjęciach przypomina obłędne brownie. Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.

Babka mocno czekoladowa

Babka mocno czekoladowa to moja wielkanocna propozycja - Jest pyszna, a jej wnętrze, które zapomniałem uchwycić na zdjęciach przypomina obłędne brownie.
Prep Time 30 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 30 mins

Składniki:

  • jajka 4
  • cukier 150-160 g
  • czekolada gorzka 100 g
  • olej 265 ml
  • mąka pszenna 200 g
  • łyżeczki proszek do pieczenia 1 1/3
  • ok. 13 płaskich łyżeczek kakao

Dodatkowo:

  • czekolada gorzka 50 g
  • czekolada mleczna 50 g
  • kilka łyżek śmietana 30%
  • do posypania rodzynki

Instructions

  • Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy na wysokich obrotach z cukrem. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do masy jajecznej. Dolewamy olej, dosypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao.Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy i wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez około 60 minut. Gotową babkę polewamy czekoladą mleczną i gorzką roztopioną w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka lub śmietanki. Posypujemy dowolnymi bakaliami.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

17 komentarzy

Write A Comment

Oceń przepis: