
Bajgle z rwaną wieprzowiną (pulled pork), serem i warzywami
Bajgiel – gatunek klasycznego żydowskiego pieczywa, który wymyślony został prawdopodobnie w Krakowie. Aktualnie jednak chyba najbardziej kojarzony ze Stanami, szczególnie Nowym Jorkiem, gdzie są one niezwykle popularne. Nie ukrywam, że osobiście uwielbiam te bułeczki w każdym wydaniu. Nie bez kozery więc po otrzymaniu kulinarnego wyzwania od Ramy, polegającego na stworzeniu ciekawego i niebanalnego przepisu z wykorzystaniem nowości – Ramy do smarowania z awokado i nutą limonki oraz trzech produktów – pomarańczy, orzechów włoskich i migdałów, w mojej głowie to właśnie one były pierwszym pomysłem! Błyskawicznie do głowy wpadły mi również inne komponujące się dodatki i tym oto sposobem przedstawiam Wam dzisiaj ten doskonały przepis! Zgodnie z tradycją wypiekania bajgli, oryginalnie, przed pieczeniem najczęściej posypywane są one sezamem lub makiem. W mojej wersji znajdziecie w przepisie czarnuszkę, która dodaje im jeszcze bardziej ciekawego i wyrazistego smaku. Swoje bajgle nadziałem klasycznym pulled pork, czyli charakterystyczną rwaną wieprzowiną, która długo marynowana w aromatycznych przyprawach i soku z pomarańczy, a następnie pieczona przez kilka godzin staje się niezwykle krucha, miękka i wręcz rozpływa się w ustach! Całości smaku dopełnia dodatek sera, świeżych warzyw oraz oczywiście Ramy do smarowania z awokado i nutą limonki, której subtelny smak i aromat sprawia, że ta wypasiona kanapka staje się jeszcze bardziej doskonałą!
PS. Najlepiej przygotujecie całość od razu z podwójnej porcji, bo zapewniam, że bajgle znikną błyskawicznie! :)

Bajgle z rwaną wieprzowiną (pulled pork), serem i warzywami
Składniki:
Domowe bajgle:- Ciasto:
- mąka pszenna - 230g
- woda - 130ml
- miód - ½ łyżki
- drożdże suszone - 7g
- sól - duża szczypta
- Roztwór do gotowania:
- woda - nieco ponad ½ litra
- miód - 1 łyżeczka
- soda - 1 łyżeczka
- sól - duża szczypta
- Dodatkowo:
- czarnuszka - ok. 1 łyżeczki
Pomarańczowa szarpana wołowina- szynka wieprzowa - ok. 600g
- ketchup - 1 duża łyżka
- musztarda - 1 duża łyżka
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- papryka ostra - 2/3 łyżeczki
- sól - ½ łyżeczki
- pieprz biały - ½ łyżeczki
- kmin rzymski - ¾ łyżeczki
- cebula - 1 niewielka
- cebula - 3 ząbki
- sok z pomarańczy - ½ dużej lub 1 mniejszej
Dodatki:>- Rama z olejem z awokado i nutą limonki - do smarowania
- rukola - 4 garści
- mozzarella - 125g, pokrojonej w plasterki
- awokado - 1, pokrojone w plastry
- pomidor - 1, pokrojony w plastry
- podprażone orzechy włoskie i/lub migdały (chrupiący element do posypania) - niewielka garść
Wykonanie:
- Bajgle
W misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę i drożdże. Dodajemy sól, miód i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto przez kilka minut. Gotowe odstawiamy do podwojenia objętości, następnie ponownie krótko wyrabiamy, umieszczamy w szczelnie owiniętej folią spożywczą misce i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc).Ciasto po leżakowaniu w lodówce odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej, następnie dzielimy na 4 części i formujemy z nich płaskie, okrągłe bułeczki. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Przy pomocy drylownicy do jabłek lub kieliszka w środku bułeczek wycinamy kółka.W garnku lub na patelni mieszamy ze sobą wodę, sodę, miód i sól. Doprowadzamy do zagotowania i w roztworze gotujemy bajgle przez 1-2 minuty z każdej strony. Odcedzamy, przekładamy na blachę do pieczenia, posypujemy czarnuszką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170oC do zarumienienia.Wystudzone bajgle przekrawamy na pół. - Szarpana wieprzowina:W naczyniu żaroodpornym umieszczamy oczyszczoną z większych przerostów tłuszczu szynkę. Dodajemy ketchup, musztardę, paprykę słodką, paprykę ostrą, sól, pieprz biały, kmin rzymski, przekrojone na ćwiartki cebule i rozgniecione ząbki czosnku oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Mięso dokładnie obtaczamy w przyprawach i odstawiamy do zamarynowania na kilka godzin. Po tym czasie mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 120-140oC przez około 4-6 godzin. Gotowe „szarpiemy” przy pomocy widelca i mieszamy z powstałem sosem.
- Całość:Na przekrojonych bajglach rozsmarowujemy warstwę Ramy z olejem z awokado i nutą limonki. Układamy rukolę, porcję pieczonego mięsa, mozzarellę, pomidora, awokado i rozdrobnionymi orzechami i/lub migdałami (opcjonalnie). Przed podaniem podgrzewamy w rozgrzanym piekarniku przez kilka minut.
Ale pysznie wyglądają, muszę zrobić! <3
Wspaniale wygadają . Aż miło zasiąść do takiego stołu. Pozdrawiam Anita
Rewelacyjne kanapki! :)
Co daje ten etap gotowania bajgli?
Gotowanie bajgli przed pieczeniem sprawia, że ich struktura staje bardziej zwięzła, a same w sobie są bardziej miękkie w porównaniu do tych wcześniej niegotowanych, które z kolei wychodzą zdecydowanie bardziej chrupiące :)
ależ one apetycznie wyglądają! :)
Rewelacyjnie się prezentują :-)
Czas przygotowania 50 minut, a w tym 5 godzin pieczenia. Niezły zakrzywiacz czasoprzestrzeni.
Zapodział się czas przyrządzania (czyli gotowania/pieczenia właśnie), już poprawione, dzięki za czujność! ;)
Uwielbiam :D