Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Awokado

Bajgle z rwaną wieprzowiną (pulled pork), serem i warzywami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Bajgiel – gatunek klasycznego żydowskiego pieczywa, który wymyślony został prawdopodobnie w Krakowie. Aktualnie jednak chyba najbardziej kojarzony ze Stanami, szczególnie Nowym Jorkiem, gdzie są one niezwykle popularne. Nie ukrywam, że osobiście uwielbiam te bułeczki w każdym wydaniu. Nie bez kozery więc po otrzymaniu kulinarnego wyzwania od Ramy, polegającego na stworzeniu ciekawego i niebanalnego przepisu z wykorzystaniem nowości – Ramy do smarowania z awokado i nutą limonki oraz trzech produktów – pomarańczy, orzechów włoskich i migdałów, w mojej głowie to właśnie one były pierwszym pomysłem! Błyskawicznie do głowy wpadły mi również inne komponujące się dodatki i tym oto sposobem przedstawiam Wam dzisiaj ten doskonały przepis! Zgodnie z tradycją wypiekania bajgli, oryginalnie, przed pieczeniem najczęściej posypywane są one sezamem lub makiem. W mojej wersji znajdziecie w przepisie czarnuszkę, która dodaje im jeszcze bardziej ciekawego i wyrazistego smaku. Swoje bajgle nadziałem klasycznym pulled pork, czyli charakterystyczną rwaną wieprzowiną, która długo marynowana w aromatycznych przyprawach i soku z pomarańczy, a następnie pieczona przez kilka godzin staje się niezwykle krucha, miękka i wręcz rozpływa się w ustach! Całości smaku dopełnia dodatek sera, świeżych warzyw oraz oczywiście Ramy do smarowania z awokado i nutą limonki, której subtelny smak i aromat sprawia, że ta wypasiona kanapka staje się jeszcze bardziej doskonałą!

PS. Najlepiej przygotujecie całość od razu z podwójnej porcji, bo zapewniam, że bajgle znikną błyskawicznie! :)

Bajgle z rwaną wieprzowiną (pulled pork), serem i warzywami

Prep Time 50 mins
Cook Time 5 hrs
Total Time 5 hrs 50 mins

Składniki:


Domowe bajgle:

    Ciasto:

    • mąka pszenna 230 g
    • woda 130 ml
    • łyżki miód ½
    • drożdże suszone 7 g
    • duża szczypta sól

    Roztwór do gotowania:

    • nieco ponad ½ litra woda
    • łyżeczka miód 1
    • łyżeczka soda 1
    • duża szczypta sól

    Dodatkowo:

    • ok. 1 łyżeczki czarnuszka


    Pomarańczowa szarpana wołowina

    • ok. 600g szynka wieprzowa
    • duża łyżka ketchup 1
    • duża łyżka musztarda 1
    • łyżeczka papryka słodka 1
    • łyżeczki papryka ostra 2/3
    • łyżeczki sól ½
    • łyżeczki pieprz biały ½
    • łyżeczki kmin rzymski ¾
    • niewielka cebula 1
    • ząbki cebula 3
    • dużej lub 1 mniejszej sok z pomarańczy ½


    Dodatki:

    • do smarowania Rama z olejem z awokado i nutą limonki
    • garści rukola 4
    • g pokrojonej w plasterki mozzarella 125
    • pokrojone w plastry awokado 1,
    • pokrojony w plastry pomidor 1,
    • niewielka garść podprażone orzechy włoskie i/lub migdały chrupiący element do posypania

    Instructions

    • Bajgle
    • W misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę i drożdże. Dodajemy sól, miód i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto przez kilka minut. Gotowe odstawiamy do podwojenia objętości, następnie ponownie krótko wyrabiamy, umieszczamy w szczelnie owiniętej folią spożywczą misce i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc).Ciasto po leżakowaniu w lodówce odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej, następnie dzielimy na 4 części i formujemy z nich płaskie, okrągłe bułeczki. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Przy pomocy drylownicy do jabłek lub kieliszka w środku bułeczek wycinamy kółka.W garnku lub na patelni mieszamy ze sobą wodę, sodę, miód i sól. Doprowadzamy do zagotowania i w roztworze gotujemy bajgle przez 1-2 minuty z każdej strony. Odcedzamy, przekładamy na blachę do pieczenia, posypujemy czarnuszką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170oC do zarumienienia.Wystudzone bajgle przekrawamy na pół.
    • Szarpana wieprzowina:W naczyniu żaroodpornym umieszczamy oczyszczoną z większych przerostów tłuszczu szynkę. Dodajemy ketchup, musztardę, paprykę słodką, paprykę ostrą, sól, pieprz biały, kmin rzymski, przekrojone na ćwiartki cebule i rozgniecione ząbki czosnku oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Mięso dokładnie obtaczamy w przyprawach i odstawiamy do zamarynowania na kilka godzin. Po tym czasie mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 120-140oC przez około 4-6 godzin. Gotowe „szarpiemy” przy pomocy widelca i mieszamy z powstałem sosem.
    • Całość:Na przekrojonych bajglach rozsmarowujemy warstwę Ramy z olejem z awokado i nutą limonki. Układamy rukolę, porcję pieczonego mięsa, mozzarellę, pomidora, awokado i rozdrobnionymi orzechami i/lub migdałami (opcjonalnie). Przed podaniem podgrzewamy w rozgrzanym piekarniku przez kilka minut.

    Bajgle z rwaną wieprzowiną (pulled pork), serem i warzywami

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    10 komentarzy

      • Piotr Reply

        Gotowanie bajgli przed pieczeniem sprawia, że ich struktura staje bardziej zwięzła, a same w sobie są bardziej miękkie w porównaniu do tych wcześniej niegotowanych, które z kolei wychodzą zdecydowanie bardziej chrupiące :)

    1. Czas przygotowania 50 minut, a w tym 5 godzin pieczenia. Niezły zakrzywiacz czasoprzestrzeni.

      • Piotr Reply

        Zapodział się czas przyrządzania (czyli gotowania/pieczenia właśnie), już poprawione, dzięki za czujność! ;)

    Write A Comment

    Oceń przepis: