Banoffee na spodzie brownie

Banoffee na spodzie brownie to obłędny deser, który dodatkowo przygotujecie naprawdę szybko! Moje ostatnie odkrycie: mocno czekoladowy spód brownie, masa krówkowa, banany i bita śmietana. Idealnie pasujące do siebie składniki, które tworzą pyszne ciasto, którym zajadać mogę się nieustannie ;)

Banoffee na spodzie brownie - przepis

Banoffee na spodzie brownie to obłędny deser, który przygotujecie szybko! Mocno czekoladowy spód brownie, masa krówkowa, banany i bita śmietana. Mniam!
Prep Time 30 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

Spód brownie:

  • czekolada gorzka 125 g
  • masło 125 g
  • jajka 4
  • cukier 100 g
  • mąka pszenna 60 g

Dodatkowo:

  • masa krówkowa 1 puszka (400g)
  • banany 2-3
  • śmietana 30% 250 ml
  • mascarpone 250 g
  • cukier puder 3 łyżki
  • kakao do posypania

Instructions

  • Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia.
  • Jajka z cukrem ubijamy do białości. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę i ostudzoną czekoladę z masłem. Szpatułką, delikatnie łączymy wszystkie składniki.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 17-20 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
  • Na wystudzonym spodzie rozsmarowujemy masę krówkową i układamy pokrojone w plasterki (o grubości ok. 1-2cm) banany. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem puderm. Pod koniec dodajemy serek mascarpone i dokładnie łączymy. Krem rozsmarowujemy na bananach i posypujemy kakao.Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, dlatego polecam schłodzenie go przez min. 2 godziny przed podaniem.

Join the Conversation

  1. To też jedno z naszych ulubionych ciast i aż jest nam przykro, że jeszcze go nie ma u nas na blogu xD Ale brak czasu robi swoje :P Twoje ciacho wyszło genialnie :D

  2. Wlaanie aie zabralan .pyrabko A ciasto-spod bez proszku do pieczenia ?

    1. Piotr Author says:

      To spód typu brownie, dlatego nie dodaje się do niego proszku do pieczenia :)
      Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się później opinią, jak smakowało! :)

  3. nie widzę nigdzie informacji jaka duża forma powinna być

    1. Piotr Author says:

      Już poprawione, forma 20x30cm :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close