Banoffee na spodzie brownie to obłędny deser, który dodatkowo przygotujecie naprawdę szybko! Moje ostatnie odkrycie: mocno czekoladowy spód brownie, masa krówkowa, banany i bita śmietana. Idealnie pasujące do siebie składniki, które tworzą pyszne ciasto, którym zajadać mogę się nieustannie ;)

Banoffee na spodzie brownie - przepis
Banoffee na spodzie brownie to obłędny deser, który przygotujecie szybko! Mocno czekoladowy spód brownie, masa krówkowa, banany i bita śmietana. Mniam!
Składniki:
Spód brownie:
- czekolada gorzka 125 g
- masło 125 g
- jajka 4
- cukier 100 g
- mąka pszenna 60 g
Dodatkowo:
- masa krówkowa 1 puszka (400g)
- banany 2-3
- śmietana 30% 250 ml
- mascarpone 250 g
- cukier puder 3 łyżki
- kakao do posypania
Instructions
- Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia.
- Jajka z cukrem ubijamy do białości. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę i ostudzoną czekoladę z masłem. Szpatułką, delikatnie łączymy wszystkie składniki.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 17-20 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
- Na wystudzonym spodzie rozsmarowujemy masę krówkową i układamy pokrojone w plasterki (o grubości ok. 1-2cm) banany. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem puderm. Pod koniec dodajemy serek mascarpone i dokładnie łączymy. Krem rozsmarowujemy na bananach i posypujemy kakao.Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, dlatego polecam schłodzenie go przez min. 2 godziny przed podaniem.
To też jedno z naszych ulubionych ciast i aż jest nam przykro, że jeszcze go nie ma u nas na blogu xD Ale brak czasu robi swoje :P Twoje ciacho wyszło genialnie :D
O jeny! Cudo na talerzu <3
Wlaanie aie zabralan .pyrabko A ciasto-spod bez proszku do pieczenia ?
To spód typu brownie, dlatego nie dodaje się do niego proszku do pieczenia :)
Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się później opinią, jak smakowało! :)
nie widzę nigdzie informacji jaka duża forma powinna być
Już poprawione, forma 20x30cm :)