Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Banoffee na spodzie brownie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Banoffee na spodzie brownie to obłędny deser, który dodatkowo przygotujecie naprawdę szybko! Moje ostatnie odkrycie: mocno czekoladowy spód brownie, masa krówkowa, banany i bita śmietana. Idealnie pasujące do siebie składniki, które tworzą pyszne ciasto, którym zajadać mogę się nieustannie ;)

Banoffee na spodzie brownie - przepis

Banoffee na spodzie brownie to obłędny deser, który przygotujecie szybko! Mocno czekoladowy spód brownie, masa krówkowa, banany i bita śmietana. Mniam!
Prep Time 30 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

Spód brownie:

  • czekolada gorzka 125 g
  • masło 125 g
  • jajka 4
  • cukier 100 g
  • mąka pszenna 60 g

Dodatkowo:

  • puszka 400g masa krówkowa 1
  • banany 2-3
  • śmietana 30% 250 ml
  • mascarpone 250 g
  • łyżki cukier puder 3
  • do posypania kakao

Instructions

  • Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia.Jajka z cukrem ubijamy do białości. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę i ostudzoną czekoladę z masłem. Szpatułką, delikatnie łączymy wszystkie składniki.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 17-20 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.Na wystudzonym spodzie rozsmarowujemy masę krówkową i układamy pokrojone w plasterki (o grubości ok. 1-2cm) banany. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem puderm. Pod koniec dodajemy serek mascarpone i dokładnie łączymy. Krem rozsmarowujemy na bananach i posypujemy kakao.Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, dlatego polecam schłodzenie go przez min. 2 godziny przed podaniem.

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

6 komentarzy

  1. Wlaanie aie zabralan .pyrabko A ciasto-spod bez proszku do pieczenia ?

    • Piotr Reply

      To spód typu brownie, dlatego nie dodaje się do niego proszku do pieczenia :)
      Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się później opinią, jak smakowało! :)

Write A Comment

Oceń przepis: