Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Biszkopt z jogurtowym musem i owocami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Biszkopt z jogurtowym musem i owocami, czyli ciasto, które pokochają wszyscy wielbiciele truskawek, malin i borówek… albo bardziej ogólnie świeżych owoców, bo tych w nim nie zabraknie!
Pyszny biszkopt, jogurtowy mus z sokiem z owoców oraz świeże owoce zwieńczajcie ciasto. Idealna, letnia propozycja na wykorzystanie sezonowych produktów do stworzenia przepysznego deseru. Owoce² to chyba najlepszy opis tego ciasta. Tak naprawdę możecie przygotować go z ich dowolną kombinacją. Jeśli macie ochotę, z powodzeniem możecie dorzucić tutaj jeszcze nieco jeżyn lub poziomek. A jeśli chcielibyście przygotować je w zupełnie innej wersji smakowej, świetnie sprawdzą się tutaj np. morele, brzoskwinie, mango czy papaja. Zawsze wyjdzie przepysznie, ale co Wam będę mówił,  o tym musicie przekonać się już na własnej skórze (a warto, oj warto)! :)

Biszkopt z jogurtowym musem i owocami

Biszkopt, jogurtowy mus z sokiem z owoców oraz świeże owoce zwieńczajcie ciasto. Idealna, letnia propozycja na wykorzystanie sezonowych produktów do stworzenia przepysznego deseru.

Składniki:

Biszkopt

  • sztuki jajka 2
  • szklanki 100g cukier 1/2
  • szklanki ok. 50g mąka pszenna 1/3
  • mąka ziemniaczana 25 g
  • szczypta sól

Nasączenie (opcjonalnie)

  • szklanki herbata zielona 1/2
  • łyżka sok z cytryny 1

Sok owocowy do masy jogurtowej

  • ok. 400g truskawki
  • ok. 100g maliny
  • ok. 150g borówki

Masa jogurtowa:

  • ok. 600g jogurt naturalny
  • łyżeczek żelatyna 8-9
  • ok. 7-8 łyżek cukier puder
  • sok owocowy

Dodatkowo

  • ok. 100g truskawki
  • ok. 100g maliny
  • ok. 100g borówki
  • do dekoracji mięta

Instructions

Biszkopt:

  • Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek (zaliczających test miski nad głową ;) ) stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku (cały czas ubijając). Obie mąki przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając delikatnie szpatułką. Formę dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka".
  • Gotowy biszkopt odstawiamy do całkowitego ostudzenia. W razie potrzeby nasączamy zmieszanymi ze sobą składnikami ponczu.

Sok do masy jogurtowej:

  • Truskawki, maliny oraz borówki umieszczamy stopniowo w wyciskarce Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.

Masa jogurtowo-owocowa:

  • Żelatynę dokładnie mieszamy z 3-4 łyżkami zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia.
  • 1/4 soku podgrzewamy i do gorącej dodajemy namoczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie dolewamy pozostały sok, dodajemy jogurt naturalny oraz cukier puder. Dokładnie mieszamy lub miksujemy.
  • Gotową masę wylewamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki do stężenia.
  • Na stężonym cieście układamy owoce i dekorujemy listkami mięty.

DSC_6372-4 DSC_6408-5

pogotujmysezonowo-owoce (1) hurom-promo-owoce

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Comment

Write A Comment

Oceń przepis: