Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Biszkopt z masą budyniową i galaretką

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Biszkopt z masą budyniową i galaretką – przepis na idealny i znany wszystkim biszkopt z owocami i galaretką. Ciasto idealne na zbliżające się ciepłe dni!




W tym przepisie przyda Ci się:

Metalowa forma do pieczenia Mastrad 36x26cm
Misa 2,7 Litra biało-żółta Baker’s Authority Mason Cash

Mikser Artisan 125








Biszkopt z masą budyniową i galaretką

Biszkopt z masą budyniową i galaretką - przepis na idealny i znany wszystkim biszkopt z owocami i galaretką. Ciasto idealne na zbliżające się ciepłe dni!
Prep Time 20 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 1 hr

Składniki:

Biszkopt:

  • sztuk jajka 5
  • szklanka cukier 1
  • ok. 65g 1/2 szklanki mąka pszenna
  • ok. 50g 2 łyżki mąka ziemniaczana
  • łyżka olej 1
  • szczypta sól

Masa budyniowa:

  • masło 250 g
  • opakowania budyń śmietankowy 2
  • mleko 800 g
  • łyżki* cukier 4
  • ziarenka z 1/2 wanilia
  • łyżki opcjonalnie cukier puder 2-3

Galaretka z owocami:

  • puszki brzoskwinie 1,5
  • opakowania u mnie pomarańczowe galaretka owocowa 2
  • woda 900 ml

Nasączenie:

  • szklanki syrop z brzoskwiń 1/4
  • łyżki herbata zielona 3-4
  • łyżka opcjonalnie wódka 1

* Pominąć jeśli korzystamy z budyniu słodzonego.

    Instructions

    Galaretka i owoce:

    • Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do w chłodne miejsce do czasu aż zacznie tężeć. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki.

    Biszkopt:

    • Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek (zaliczających test miski nad głową ;) ) stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku (cały czas ubijając). Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Formę dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka".
    • Gotowy biszkopt odstawiamy do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie łączymy ze sobą wszystkie składniki ponczu.

    Masa budyniowa:

    • Z przygotowanego mleka odlewamy ok. 3/4 szklanki i dokładnie rozpuszczamy w nim proszki budyniowe. Pozostałą część mleka wraz z cukrem i wanilią doprowadzamy do zagotowania. Do wrzącego budyniu, cały czas energicznie mieszając, dodajemy budyniową mieszankę. Gotujemy ok. minuty, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    • Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, do czasu aż stanie się jasne i wyraźnie napowietrznione. Następnie, stopniowo (po łyżce), dodajemy zupełnie zimny budyń. Do gotowej masy, w razie potrzeby dodajemy cukier puder.

    Całość:

    • Biszkopt delikatnie nasączamy przygotowanym ponczem. Równomiernie wykładamy masę budyniową, układamy owoce i wylewamy tężejącą(!) galaretkę. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

    Biszkopt z masą budyniową i galaretką

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    Write A Comment

    Oceń przepis: