
Biszkopt z masą budyniową i galaretką
Biszkopt z masą budyniową i galaretką – przepis na idealny i znany wszystkim biszkopt z owocami i galaretką. Ciasto idealne na zbliżające się ciepłe dni!
W tym przepisie przyda Ci się:



- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas przyrządzania: 40 minut
- Ilość porcji: forma 25x35
Biszkopt z masą budyniową i galaretką
Biszkopt z masą budyniową i galaretką - przepis na idealny i znany wszystkim biszkopt z owocami i galaretką. Ciasto idealne na zbliżające się ciepłe dni!
Składniki:
- Biszkopt:
- jajka - 5 sztuk
- cukier - 1 szklanka
- mąka pszenna - ok. 65g (1/2 szklanki)
- mąka ziemniaczana - ok. 50g (2 łyżki)
- olej - 1 łyżka
- sól - szczypta
- Masa budyniowa:
- masło - 250g
- budyń śmietankowy - 2 opakowania
- mleko - 800g
- cukier - 4 łyżki*
- wanilia - ziarenka z 1/2
- cukier puder - 2-3 łyżki (opcjonalnie)
- Galaretka z owocami:
- brzoskwinie - 1,5 puszki
- galaretka owocowa - 2 opakowania (u mnie pomarańczowe)
- woda - 900ml
- Nasączenie:
- syrop z brzoskwiń - 1/4 szklanki
- herbata zielona - 3-4 łyżki
- wódka - 1 łyżka (opcjonalnie)
- * Pominąć jeśli korzystamy z budyniu słodzonego.
Wykonanie:
Galaretka i owoce:
Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do w chłodne miejsce do czasu aż zacznie tężeć. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki.
Biszkopt:
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek (zaliczających test miski nad głową ;) ) stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku (cały czas ubijając). Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Formę dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka".
- Gotowy biszkopt odstawiamy do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie łączymy ze sobą wszystkie składniki ponczu.
Masa budyniowa:
- Z przygotowanego mleka odlewamy ok. 3/4 szklanki i dokładnie rozpuszczamy w nim proszki budyniowe. Pozostałą część mleka wraz z cukrem i wanilią doprowadzamy do zagotowania. Do wrzącego budyniu, cały czas energicznie mieszając, dodajemy budyniową mieszankę. Gotujemy ok. minuty, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, do czasu aż stanie się jasne i wyraźnie napowietrznione. Następnie, stopniowo (po łyżce), dodajemy zupełnie zimny budyń. Do gotowej masy, w razie potrzeby dodajemy cukier puder.
Całość:
- Biszkopt delikatnie nasączamy przygotowanym ponczem. Równomiernie wykładamy masę budyniową, układamy owoce i wylewamy tężejącą(!) galaretkę. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.