Biszkoptowe ciasto z rabarbarem

Biszkoptowe ciasto z rabarbarem to doskonała propozycja wykorzystania tego sezonowego warzywa (tak, warzywa!) To ciasto jest bardzo proste, pyszne, puszyste i idealnie słodkie. Doskonałe ze szklanką mleka, kawy lub kakao :)

 

 

 

Biszkoptowe ciasto z rabarbarem - przepis

Biszkoptowe ciasto z rabarbarem to doskonała propozycja wykorzystania tego sezonowego warzywa. Ciasto jest bardzo pyszne, puszyste i idealnie słodkie.
Prep Time 20 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr 5 mins

Składniki:

Rabarbar:

  • rabarbar 500 g
  • cukier 3 łyżki
  • budyń śmietankowy 2 łyżki

Ciasto:

  • jajka 4
  • cukier 180 g
  • mąka pszenna 200 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • cukier brązowy 2 łyżki

Instructions

  • Rabarbar kroimy w niewielkie kawałki i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy budyń w proszku i dokładnie mieszamy.Jajka ubijamy solidnie z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki.Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu układamy odsączony rabarbar i posypujemy brązowym cukrem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Join the Conversation

  1. ooo już nie mogę się doczekać rabarbaru..pychota !

  2. Na majówkę jedziemy do domu i już nam tato zapowiedział, że jest rabarbar w ogrodzie także będą pyszności :D

  3. Bardzo mi się podoba takie ciacho :)

  4. Ola Moore says:

    A czy tam się nie dodaje tłuszczu? (Do ciasta)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close