Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Biszkoptowe ciasto z rabarbarem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Biszkoptowe ciasto z rabarbarem to doskonała propozycja wykorzystania tego sezonowego warzywa (tak, warzywa!) To ciasto jest bardzo proste, pyszne, puszyste i idealnie słodkie. Doskonałe ze szklanką mleka, kawy lub kakao :)

 

 

 

Biszkoptowe ciasto z rabarbarem - przepis

Biszkoptowe ciasto z rabarbarem to doskonała propozycja wykorzystania tego sezonowego warzywa. Ciasto jest bardzo pyszne, puszyste i idealnie słodkie.
Prep Time 20 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr 5 mins

Składniki:

Rabarbar:

  • rabarbar 500 g
  • łyżki cukier 3
  • łyżki budyń śmietankowy 2

Ciasto:

  • jajka 4
  • cukier 180 g
  • mąka pszenna 200 g
  • łyżeczka proszek do pieczenia 1

Dodatkowo:

  • łyżki cukier brązowy 2

Instructions

  • Rabarbar kroimy w niewielkie kawałki i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy budyń w proszku i dokładnie mieszamy.Jajka ubijamy solidnie z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki.Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu układamy odsączony rabarbar i posypujemy brązowym cukrem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

5 komentarzy

Write A Comment

Oceń przepis: