
Biszkoptowe ciasto z rabarbarem

- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas przyrządzania: 45 minut
- Ilość porcji: forma 20x30
Biszkoptowe ciasto z rabarbarem - przepis
Biszkoptowe ciasto z rabarbarem to doskonała propozycja wykorzystania tego sezonowego warzywa. Ciasto jest bardzo pyszne, puszyste i idealnie słodkie.
Składniki:
- Rabarbar:
- rabarbar - 500g
- cukier - 3 łyżki
- budyń śmietankowy - 2 łyżki
- Ciasto:
- jajka - 4
- cukier - 180g
- mąka pszenna - 200g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Dodatkowo:
- cukier brązowy - 2 łyżki
Wykonanie:
- Rabarbar kroimy w niewielkie kawałki i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy budyń w proszku i dokładnie mieszamy.
- Jajka ubijamy solidnie z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki.
- Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu układamy odsączony rabarbar i posypujemy brązowym cukrem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Biszkoptowe ciasto z rabarbarem to doskonała propozycja wykorzystania tego sezonowego warzywa (tak, warzywa!) To ciasto jest bardzo proste, pyszne, puszyste i idealnie słodkie. Doskonałe ze szklanką mleka, kawy lub kakao :)
ooo już nie mogę się doczekać rabarbaru..pychota !
Na majówkę jedziemy do domu i już nam tato zapowiedział, że jest rabarbar w ogrodzie także będą pyszności :D
Bardzo mi się podoba takie ciacho :)
A czy tam się nie dodaje tłuszczu? (Do ciasta)