
Błyskawiczne ucierane ciasto z jabłkami
Błyskawiczne ucierane ciasto z jabłkami, czyli deser, który jesteście w stanie przygotować w ok. 15 minut, potem tylko kilkadziesiąt minut pieczenia i już możemy cieszyć się kawałkiem pysznego ciacha!

- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas przyrządzania: 50 minut
- Ilość porcji: forma 25x35
Błyskawiczne ucierane ciasto z jabłkami
Błyskawiczne ucierane ciasto z jabłkami, czyli deser, który jesteście w stanie przygotować w ok. 15 minut, potem tylko kilkadziesiąt minut pieczenia i już możemy cieszyć się kawałkiem pysznego ciacha!
Składniki:
- jajka - 6 sztuk
- cukier - 1 pełna szklanka i 2 łyżki
- cukier z wanilią - 2 łyżki
- olej - 3/4 szklanki, dowolny o neutralnym smaku
- mąka pszenna - 2 i 1/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 i 1/4 łyżeczki
- jabłka - 4-5 średniej wielkości
- cynamon - 1-2 łyżeczki
- mąka pszenna - 2 łyżki
- cukier - 1-2 łyżki
- sól - szczypta
Wykonanie:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do sztywnych białek dodajemy stopniowo (po jednej łyżce), cały czas ubijając, cukier i cukier z wanilią, a następnie żółtka i olej. Do masy jajecznej dodajemy także stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ale już nie miksując, tylko delikatnie mieszając szpatułką.
- W międzyczasie jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Gotowe mieszamy w misce z cukrem, cynamonem i mąką.
- Jabłka układamy na wierzchu ciasta (osobiście proponuję połowę jabłek wymieszać z ciastem, a drugą połowę wyłożyć na wierzch) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem, przez około 40-50 minut.