Brownie z gruszką gotowaną w syropie

Przed weekendem na blogu nie może zabraknąć dozy słodyczy. Dzisiaj ta doza jest nawet ogromna, bo przedstawiam Wam właśnie przepis na zupełnie obłędne brownie z gruszką ugotowaną w syropie. Zapewniam, że pokochacie je od pierwszego kęsa!


Wszelkiego rodzaju brownie to moja słabość. No bo jak tu się oprzeć tak ogromnej ilości czekolady? ;) W sezonie jesiennym uwielbiam powracać do dzisiejszej wersji tego ciasta, czyli z zatopioną gruszką ówcześnie ugotowaną w syropie. Absolutna rozpusta, która przypadnie do gustu każdemu fanowi domowych wypieków! Ostrzegam, że przygotowanie tego ciasta grozi zniknięciem już przed wystudzeniem ;)

Brownie z gruszką w syropie

Wypróbuj ten fenomenalny przepis na przepyszne, mocno czekoladowe Brownie z gruszką gotowaną w syropie. Pycha!
Prep Time 20 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 50 minutes

Składniki:

Gruszki w syropie:

  • gruszki 3-4
  • ok. 1 5 litra woda
  • szklanki cukier 2/3
  • łyżeczka sok z cytryny 1

Brownie:

  • masło 125 g
  • czekolada 125 g
  • jajka 3
  • mąka pszenna 115 g
  • cukier 300 g
  • kakao 30 g
  • łyżki cukier z wanilią 2

Instructions

  • Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i umieszczamy w garnku. Dodajemy cukier, wodę, sok z limonki. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy ok. 20 minut na niewielkim ogniu.
  • W kąpieli wodnej masło wraz czekoladą całkowicie rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i bardzo energicznie mieszając dodajemy cukier, jajka, kakao, mąkę, cukier z wanilią oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
  • Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu ciasta układamy ugotowane w syropie gruszki.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 30 minut.

[/foodiepress]

[envira-gallery id=”4768″]

Join the Conversation

  1. Brownie uwielbiam pod każdą postacią i ten przepis wykorzystam w najbliższej wolnej chwili :)

  2. Te gruszki wyglądają wręcz obłędnie <3

  3. Dzięki za ten przepis , prezentuje się rewelacyjne
    Będzie trzeba się za niego zabrać :) mniam mniam

    Pozdrawiam
    Maciek

  4. wow ! to musiało być pyszne

  5. Niesamowicie podoba mi się prezentacja tego ciasta! Wygląda wprost wspaniale! <3

  6. Justyna G. says:

    Na jaki wymiar blachy do pieczenia jest ten przepis? :) Muszę go koniecznie spróbować.

    1. Piotr Author says:

      Zdecydowanie polecam! :)
      Przepis jest na prostokątną formę o wymiarach 20x30cm :)

  7. Szok, skandal i niedowierzanie! To ciasto jest WYBORNE !!!! Dzięki za świetny przepis, z pewnością nie raz go powtórzę :)

    1. Piotr Author says:

      Cieszę się, że przepis przypadł do gustu! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close