
Brownie z gruszką gotowaną w syropie
Przed weekendem na blogu nie może zabraknąć dozy słodyczy. Dzisiaj ta doza jest nawet ogromna, bo przedstawiam Wam właśnie przepis na zupełnie obłędne brownie z gruszką ugotowaną w syropie. Zapewniam, że pokochacie je od pierwszego kęsa!
Wszelkiego rodzaju brownie to moja słabość. No bo jak tu się oprzeć tak ogromnej ilości czekolady? ;) W sezonie jesiennym uwielbiam powracać do dzisiejszej wersji tego ciasta, czyli z zatopioną gruszką ówcześnie ugotowaną w syropie. Absolutna rozpusta, która przypadnie do gustu każdemu fanowi domowych wypieków! Ostrzegam, że przygotowanie tego ciasta grozi zniknięciem już przed wystudzeniem ;)

- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas przyrządzania: 30 minut
Brownie z gruszką w syropie
Wypróbuj ten fenomenalny przepis na przepyszne, mocno czekoladowe Brownie z gruszką gotowaną w syropie. Pycha!
Składniki:
- Gruszki w syropie:
- gruszki - 3-4
- woda - ok. 1,5 litra
- cukier - 2/3 szklanki
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Brownie:
- masło - 125g
- czekolada - 125g
- jajka - 3
- mąka pszenna - 115g
- cukier - 300g
- kakao - 30g
- cukier z wanilią - 2 łyżki
Wykonanie:
- Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i umieszczamy w garnku. Dodajemy cukier, wodę, sok z limonki. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy ok. 20 minut na niewielkim ogniu.
- W kąpieli wodnej masło wraz czekoladą całkowicie rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i bardzo energicznie mieszając dodajemy cukier, jajka, kakao, mąkę, cukier z wanilią oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
- Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu ciasta układamy ugotowane w syropie gruszki.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 30 minut.
Alergeny
[envira-gallery id=”4768″]
Brownie uwielbiam pod każdą postacią i ten przepis wykorzystam w najbliższej wolnej chwili :)
Te gruszki wyglądają wręcz obłędnie <3
Genialnie to ciasto wygląda!
Dzięki za ten przepis , prezentuje się rewelacyjne
Będzie trzeba się za niego zabrać :) mniam mniam
Pozdrawiam
Maciek
wow ! to musiało być pyszne
Niesamowicie podoba mi się prezentacja tego ciasta! Wygląda wprost wspaniale! <3
Na jaki wymiar blachy do pieczenia jest ten przepis? :) Muszę go koniecznie spróbować.
Zdecydowanie polecam! :)
Przepis jest na prostokątną formę o wymiarach 20x30cm :)
Szok, skandal i niedowierzanie! To ciasto jest WYBORNE !!!! Dzięki za świetny przepis, z pewnością nie raz go powtórzę :)
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu! :)