Doskonała domowa bruschetta zapieczona z mozzarellą i podana ze świeżymi, dojrzałymi pomidorami z cebulką i bazylią. Świetnie sprawdza się jako przekąska, kolacja czy drugie śniadanie.

Historia bruschetty sięga średniowiecza, kiedy to ówcześni włoscy plantatorzy oliwek żywili się tym daniem na co dzień, stając się jednocześnie zupełnie nieświadomie prekursorami tej pysznej, klasycznej przekąski. Bruschetta przypomina tosty lub grzanki podane z wybranymi dodatkami. Przygotowywanie bruschetty skupia się na zapieczeniu w piekarniku skropionego oliwą pieczywa do zarumienienia, a następnie dokładnym natarciu pieczywa świeżym czosnkiem. Po dosmaczeniu czosnkiem pieczywo zapiec można jeszcze przez krótką chwilę z wybranym serem, np. mozzarellą, ricottą czy lazurem. Chrupiące grzanki podaje się najczęściej ze świeżymi pomidorami i bazylią, ale świetnie sprawdzają się tutaj również inne dodatki – np. pesto czy wędzony łosoś. Najczęściej bruschettę przyrządza się z jasnego pieczywa, ale to ciemne również świetnie się tutaj sprawdzi.

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami – wypróbujcie już teraz mój sprawdzony przepis na to pyszne danie!

 

 

Smacznego! :)

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania związane z przepisem, śmiało zadaj je w komentarzu poniżej! Postaram się rozwiać wszelkie Twoje wątpliwości możliwie jak najszybciej :)

A jeśli już wypróbowałeś ten przepis, będzie mi bardzo miło gdy napiszesz czy przypadł Ci do gustu :)


Dodaj do ulubionych