Bruschetta z grillowanymi szparagami, pomidorkami i jakiem sadzonym

Doskonała domowa bruschetta zapieczona z oliwą i natarta czosnkiem, podana z grillowanymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi i idealnym jajkiem sadzonym z wciąż płynnym żółtkiem. Doskonała sezonowa przekąska, kolacja czy drugie śniadanie.


Bruschetta z grillowanymi szparagami, pomidorkami i jakiem sadzonym

Doskonała domowa bruschetta zapieczona z oliwą i natarta czosnkiem, podana z grillowanymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi i idealnym jajkiem sadzonym z wciąż płynnym żółtkiem. Doskonała sezonowa przekąska, kolacja czy drugie śniadanie.
Prep Time 25 mins
Total Time 25 mins

Składniki:

  • kromki ulubione pieczywo 4
  • oliwa
  • duży ząbek czosnek 1
  • opcjonalnie mozzarella 120 g
  • pęczka szparagi zielone ½
  • duże garści przekrojonych pomidorki koktajlowe 2-3
  • sztuki jajka 3-4
  • sól pieprz
  • kilka listków opcjonalnie bazylia świeża

Instructions

  • Pieczywo skrapiamy oliwą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 5 minut. Po tym czasie grzanki doładnie nacieramy ząbkiem czosnku, posypujemy porwaną na mniejsze kawałki mozzarellą i ponowanie zapiekamy do czasu rozpuszczenia sera.
  • W tym czasie pozbawione zdrewniałych końcówek i ówcześnie podgotowane (ok. 3-4 minut) szparagi grillujemy wraz z pomidorkami na patelni grillowej. Na osobnej patelni z odrobiną oleju rozbijamy delikatnie jajka i smażymy je przez kilka minut, do czasu aż białko się zetnie.
  • Pomidorki, szparagi i jajko sadzone wykładamy na przypieczone pieczywo. Posypujemy świeżą bazylią. Podajemy natychmiast.

 

Join the Conversation

  1. Musi smakować wybitnie! :)

  2. Takim posiłkiem mogłabym witać każdy dzień :) Niebo dla oka i podniebienia! <3

  3. Takie danie byłby moim ulubionym posiłkiem :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close