
Bruschetta z grillowanymi szparagami, pomidorkami i jakiem sadzonym
Doskonała domowa bruschetta zapieczona z oliwą i natarta czosnkiem, podana z grillowanymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi i idealnym jajkiem sadzonym z wciąż płynnym żółtkiem. Doskonała sezonowa przekąska, kolacja czy drugie śniadanie.

- Czas przygotowania: 25 minut
- Ilość porcji: 2-3 porcje
Bruschetta z grillowanymi szparagami, pomidorkami i jakiem sadzonym
Doskonała domowa bruschetta zapieczona z oliwą i natarta czosnkiem, podana z grillowanymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi i idealnym jajkiem sadzonym z wciąż płynnym żółtkiem. Doskonała sezonowa przekąska, kolacja czy drugie śniadanie.
Składniki:
- ulubione pieczywo - 4 kromki
- oliwa
- czosnek - 1 duży ząbek
- mozzarella - 120g (opcjonalnie)
- szparagi zielone - ½ pęczka
- pomidorki koktajlowe - 2-3 duże garści, przekrojonych
- jajka - 3-4 sztuki
- sól, pieprz
- bazylia świeża - kilka listków (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Pieczywo skrapiamy oliwą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 5 minut. Po tym czasie grzanki doładnie nacieramy ząbkiem czosnku, posypujemy porwaną na mniejsze kawałki mozzarellą i ponowanie zapiekamy do czasu rozpuszczenia sera.
- W tym czasie pozbawione zdrewniałych końcówek i ówcześnie podgotowane (ok. 3-4 minut) szparagi grillujemy wraz z pomidorkami na patelni grillowej. Na osobnej patelni z odrobiną oleju rozbijamy delikatnie jajka i smażymy je przez kilka minut, do czasu aż białko się zetnie.
- Pomidorki, szparagi i jajko sadzone wykładamy na przypieczone pieczywo. Posypujemy świeżą bazylią. Podajemy natychmiast.
Alergeny
Musi smakować wybitnie! :)
Takim posiłkiem mogłabym witać każdy dzień :) Niebo dla oka i podniebienia! <3
Takie danie byłby moim ulubionym posiłkiem :)
Pyszna propozycja!