
Buraczane pęczotto

Buraczane pęczotto - przepis
Buraczane pęczotto to doskonała propozycja na szybki, niewymagający, wegetariański obiad, który przyrządzicie w mniej niż 30 minut!
Składniki:
- buraki - 250g pieczonych lub gotowanych
- szalotka - 1
- czosnek - 1 ząbek
- kasza pęczak - 125g
- białe wino - 1/2 szklanki
- bulion - 500ml
- parmezan - 2 łyżki, tartego
- koperek - 2 łyżki, posiekanego
- masło - 1 łyżka
- oliwa - 1 łyżka
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy posiekaną szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez 3 minuty. Dosypujemy kaszę pęczak i smażymy razem przez kolejne 2 minuty. Dolewamy wino. Po odparowaniu stopniowo dolewamy gorący bulion do czasu, aż kasza stanie się miękka.
- 100g buraków miksujemy na puree, pozostałą część kroimy w drobną kostkę lub w paski. Buraki dorzucamy do gotowego risotto. Dodajemy parmezan i koperek. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Buraczane pęczotto to doskonała propozycja na szybki, niewymagający, wegetariański obiad. Rodzimy pęczak, w towarzystwie równie rodzimych buraków sprawia, że danie to, mimo włoskiego sposobu przyrządzenia i akcetów charakterystycznych dla risotto, jest prawdziwie polskim obiadem, który przyrządzicie w mniej niż 30 minut!
Kochamy buraczki i w takiej wersji chętnie byśmy zajadały :D
Buraczkowo <3 To lubię :)