Buraczane pęczotto

Buraczane pęczotto to doskonała propozycja na szybki, niewymagający, wegetariański obiad. Rodzimy pęczak, w towarzystwie równie rodzimych buraków sprawia, że danie to, mimo włoskiego sposobu przyrządzenia i akcetów charakterystycznych dla risotto, jest prawdziwie polskim obiadem, który przyrządzicie w mniej niż 30 minut!

Buraczane pęczotto - przepis

Buraczane pęczotto to doskonała propozycja na szybki, niewymagający, wegetariański obiad, który przyrządzicie w mniej niż 30 minut!
Prep Time 5 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 25 mins

Składniki:

  • buraki pieczone lub gotowane 250 g
  • szalotka 1
  • czosnek 1 ząbek
  • kasza pęczak 125 g
  • białe wino 1/2 szklanki
  • bulion 500 ml
  • parmezan starty 2 łyżki
  • koperek posiekany 2 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • oliwa 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku

Instructions

  • Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy posiekaną szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez 3 minuty. Dosypujemy kaszę pęczak i smażymy razem przez kolejne 2 minuty. Dolewamy wino. Po odparowaniu stopniowo dolewamy gorący bulion do czasu, aż kasza stanie się miękka.100g buraków miksujemy na puree, pozostałą część kroimy w drobną kostkę lub w paski. Buraki dorzucamy do gotowego risotto. Dodajemy parmezan i koperek. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Join the Conversation

  1. Kochamy buraczki i w takiej wersji chętnie byśmy zajadały :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close