Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Buraczane pęczotto

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Buraczane pęczotto to doskonała propozycja na szybki, niewymagający, wegetariański obiad. Rodzimy pęczak, w towarzystwie równie rodzimych buraków sprawia, że danie to, mimo włoskiego sposobu przyrządzenia i akcetów charakterystycznych dla risotto, jest prawdziwie polskim obiadem, który przyrządzicie w mniej niż 30 minut!

Buraczane pęczotto - przepis

Buraczane pęczotto to doskonała propozycja na szybki, niewymagający, wegetariański obiad, który przyrządzicie w mniej niż 30 minut!
Prep Time 5 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 25 mins

Składniki:

  • pieczonych lub gotowanych buraki 250 g
  • szalotka 1
  • ząbek czosnek 1
  • kasza pęczak 125 g
  • szklanki białe wino 1/2
  • bulion 500 ml
  • łyżki tartego parmezan 2
  • łyżki posiekanego koperek 2
  • łyżka masło 1
  • łyżka oliwa 1
  • sól pieprz

Instructions

  • Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy posiekaną szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez 3 minuty. Dosypujemy kaszę pęczak i smażymy razem przez kolejne 2 minuty. Dolewamy wino. Po odparowaniu stopniowo dolewamy gorący bulion do czasu, aż kasza stanie się miękka.100g buraków miksujemy na puree, pozostałą część kroimy w drobną kostkę lub w paski. Buraki dorzucamy do gotowego risotto. Dodajemy parmezan i koperek. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

2 komentarze

Reply To Angelika_Monika Candy Pandas Cancel Reply

Oceń przepis: