Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Domowa piekarnia

Burgery wieprzowe w meksykańskim stylu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Burgery wieprzowe w meksykańskim stylu to coś co wpadło mi ostatnio do głowy przypadkiem, a okazało się absolutną petardą! Niewiarygodnie pyszne połączenie puszystej domowe bułki hamburgerowej, aromatycznego mięsa z warzywami z meksykańską nutą i dodatków wraz z sosem czosnkowym. Obłęd!


Burgery wieprzowe w meksykańskim stylu

Burgery wieprzowe w meksykańskim stylu to coś co wpadło mi ostatnio do głowy przypadkiem, a okazało się absolutną petardą! Niewiarygodnie pyszne połączenie puszystej domowe bułki hamburgerowej, aromatycznego mięsa z warzywami z meksykańską nutą i dodatków wraz z sosem czosnkowym. Obłęd!
Prep Time 1 hr 20 mins
Total Time 1 hr 20 mins

Składniki:

Puszyste bułki hamburgerowe

  • mąka pszenna 520 g
  • opakowania drożdże suszone 1,5
  • łyżeczki sól 3/4
  • i 1/4 łyżki cukier 1
  • g roztopionego masło 110
  • jajka 2

Meksykańska wieprzowina z warzywami

  • mięso mielone wieprzowe 500 g
  • cebula 1
  • ząbki czosnek 2
  • u mnie zielona papryka 1,
  • puszka kukurydza 1
  • puszka fasola czerwona 1
  • ok. 400g passata pomidorowa
  • duża szczypta papryka słodka
  • duża szczypta papryka ostra
  • szczypta tymianek
  • szczypta oregano
  • mała szczypta cynamon
  • łyżka sos Worcestershire 1
  • łyżeczka sos sojowy 1
  • sól pieprz

Dodatkowo:

  • liści sałata 10
  • dużych plastrów ser żółty 10
  • niewielkich korniszony 5-6
  • majonez

sos czosnkowy

  • dużych łyżek majonez 5
  • ząbki czosnek 1-2
  • większa szyczpta papryka ostra
  • szczypta oregano
  • szczypta opcjonalnie cukier
  • sól pieprz

Instructions

Bułki hamburgerowe:

  • Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suszone drożdże, cukier i sól. Mieszamy. Dolewamy wodę, dodajemy masło i jajko. Całość dokładnie wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Odkładamy do wysmarowanej oliwą miseczki i pozostawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na 6 równych części i formujemy z nich kulki. Kulki rozwałkowujemy, tak by miały podobną średnicę (ok. 10cm). Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką na kolejne 30 minut. Wyrośnięte smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy sezamem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem (200 stopni bez) przez około 10-15 minut na złoty kolor.

Meksykańska wieprzowina z warzywami:

  • Na patelni, na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę przez kilka minut. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy do czasu aż lekko zbrązowieje. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną fasolę, kukurydzę oraz passatę pomidorową. Podsmażamy przez 10 minut. Doprawiamy wszystkimi przyprawami wraz z przeciśniętym czosnkiem. Pod przykryciem gotujemy ok. 7-10 minut.

Sos czosnkowy:

  • W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu.

Burgery:

  • Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy przez kilka minut w piekarniku. Smarujemy majonezem, układamy liście sałaty, mięso z warzywami, ser i korniszony. Polewamy sosem czosnkowym i przykrywamy.

DSC_2007-4

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: