
Burgery wieprzowe w meksykańskim stylu
Burgery wieprzowe w meksykańskim stylu to coś co wpadło mi ostatnio do głowy przypadkiem, a okazało się absolutną petardą! Niewiarygodnie pyszne połączenie puszystej domowe bułki hamburgerowej, aromatycznego mięsa z warzywami z meksykańską nutą i dodatków wraz z sosem czosnkowym. Obłęd!

Burgery wieprzowe w meksykańskim stylu
Burgery wieprzowe w meksykańskim stylu to coś co wpadło mi ostatnio do głowy przypadkiem, a okazało się absolutną petardą! Niewiarygodnie pyszne połączenie puszystej domowe bułki hamburgerowej, aromatycznego mięsa z warzywami z meksykańską nutą i dodatków wraz z sosem czosnkowym. Obłęd!
Składniki:
- Puszyste bułki hamburgerowe
- mąka pszenna - 520g
- drożdże suszone - 1,5 opakowania
- sól - 3/4 łyżeczki
- cukier - 1 i 1/4 łyżki
- masło - 110g, roztopionego
- jajka - 2
- Meksykańska wieprzowina z warzywami
- mięso mielone wieprzowe - 500g
- cebula - 1
- czosnek - 2 ząbki
- papryka - 1, u mnie zielona
- kukurydza - 1 puszka
- fasola czerwona - 1 puszka
- passata pomidorowa - ok. 400g
- papryka słodka - duża szczypta
- papryka ostra - duża szczypta
- tymianek - szczypta
- oregano - szczypta
- cynamon - mała szczypta
- sos Worcestershire - 1 łyżka
- sos sojowy - 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- sałata - 10 liści
- ser żółty - 10 dużych plastrów
- korniszony - 5-6 niewielkich
- majonez
- sos czosnkowy
- majonez - 5 dużych łyżek
- czosnek - 1-2 ząbki
- papryka ostra - większa szyczpta
- oregano - szczypta
- cukier - szczypta (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Bułki hamburgerowe:
- Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suszone drożdże, cukier i sól. Mieszamy. Dolewamy wodę, dodajemy masło i jajko. Całość dokładnie wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Odkładamy do wysmarowanej oliwą miseczki i pozostawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na 6 równych części i formujemy z nich kulki. Kulki rozwałkowujemy, tak by miały podobną średnicę (ok. 10cm). Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką na kolejne 30 minut. Wyrośnięte smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy sezamem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem (200 stopni bez) przez około 10-15 minut na złoty kolor.
Meksykańska wieprzowina z warzywami:
- Na patelni, na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę przez kilka minut. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy do czasu aż lekko zbrązowieje. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną fasolę, kukurydzę oraz passatę pomidorową. Podsmażamy przez 10 minut. Doprawiamy wszystkimi przyprawami wraz z przeciśniętym czosnkiem. Pod przykryciem gotujemy ok. 7-10 minut.
Sos czosnkowy:
- W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu.
Burgery:
- Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy przez kilka minut w piekarniku. Smarujemy majonezem, układamy liście sałaty, mięso z warzywami, ser i korniszony. Polewamy sosem czosnkowym i przykrywamy.