Chili con carne

Chilli con carne, czyli doskonała potrawa z mielonego mięsa, czerwonej fasoli i pomidorów. Niezwykle aromatyczna dzięki doprawieniu papryką ostrą, charakterystycznym kuminem i majerankiem. Moim tajemniczym składnikiem, który zdecydowanie Wam polecam jest czekolada deserowa. Jedna lub dwie kostki dorzucone pod koniec gotowania fantastycznie podbiją smak dania :)

Chili con carne - przepis

Chilli con carne, czyli doskonała potrawa z mielonego mięsa, czerwonej fasoli i pomidorów. Niezwykle aromatyczna i sycąca. Wypróbuj przepis z Cookuj.pl!
Prep Time 10 mins
Cook Time 35 mins
Total Time 45 mins

Składniki:

  • szalotka 2
  • papryka (u mine 1/2 papryki żółtej i czerwonej) 1
  • czosnek 2-3 małe ząbki
  • papryka ostra 3/4 łyżeczki
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • kumin 1/2 łyżeczki
  • mięso mielone wołowe 400 g
  • pomidory 1 puszka
  • passata pomidorowa 2/3 szklanki
  • kukurydza 1/2 puszki
  • fasola czerwona 1 puszka
  • majeranek szczypta
  • cukier szczypta
  • sól szczypta
  • czekolada gorzka 1-2 kostki

Do podania: biały ryż, makaron, naleśniki, tortilla

    Instructions

    • Drobno posiekaną cebulkę i czosnek podsmażamy przez 3-4 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy: paprykę ostrą, słodką i kumin.Na oddzielnej patelni, na łyżce oliwy podsmażamy mięso.
    • Lekko brązowe mięso dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową i szklankę wody (lub bulionu). Całość gotujemy na wolnym ogniu do odparowania (ok. 15 minut). Dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę. Przyprawiamy solą, cukrem i majerankiem. Dodajemy czekoladę deserową. Gotujemy przez 10 minut i podajemy z ulubionym dodatkiem.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close