
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 35 minut
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Chili con carne - przepis
Chilli con carne, czyli doskonała potrawa z mielonego mięsa, czerwonej fasoli i pomidorów. Niezwykle aromatyczna i sycąca. Wypróbuj przepis z Pogotujmy.pl!
Składniki:
- szalotka - 2
- papryka - 1 (u mine 1/2 papryki żółtej i czerwonej)
- czosnek - 2-3 małe ząbki
- papryka ostra - 3/4 łyżeczki
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- kumin - 1/2 łyżeczki
- mięso mielone wołowe - 400g
- pomidory - 1 puszka
- passata pomidorowa - 2/3 szklanki
- kukurydza - 1/2 puszki
- fasola czerwona - 1 puszka
- majeranek - szczypta
- cukier - szczypta
- sól
- czekolada gorzka - 1-2 kostki
- Do podania: biały ryż, makaron, naleśniki, tortilla
Wykonanie:
- Drobno posiekaną cebulkę i czosnek podsmażamy przez 3-4 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy: paprykę ostrą, słodką i kumin.
- Na oddzielnej patelni, na łyżce oliwy podsmażamy mięso.
- Lekko brązowe mięso dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową i szklankę wody (lub bulionu). Całość gotujemy na wolnym ogniu do odparowania (ok. 15 minut). Dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę. Przyprawiamy solą, cukrem i majerankiem. Dodajemy czekoladę deserową. Gotujemy przez 10 minut i podajemy z ulubionym dodatkiem.
Chilli con carne, czyli doskonała potrawa z mielonego mięsa, czerwonej fasoli i pomidorów. Niezwykle aromatyczna dzięki doprawieniu papryką ostrą, charakterystycznym kuminem i majerankiem. Moim tajemniczym składnikiem, który zdecydowanie Wam polecam jest czekolada deserowa. Jedna lub dwie kostki dorzucone pod koniec gotowania fantastycznie podbiją smak dania :)