
Chińskie pierożki z mięsnym farszem
Chińskie pierożki z mięsnym farszem – doskonała propozycja na urozmaicenie klasycznego obiadu, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu!
Ruskie, z ziemniakami, truskawkami, a może borówkami – pierogi – uwielbiane przez zdecydowaną większość Polaków, no bo przecież jak ich nie lubić? Przyrządzane na mnóstwo sposobów, zawsze zachwycają smakiem. Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie pierogów nieco inaczej niż klasycznie. Z farszem na bazie surowego mielonego mięsa, dosmaczonym charakterystycznym imbirem i sosem sojowym. Skoro mają być one inne niż klasyczne, to nie mogą być również gotowane po prostu w wodzie. Te chińskie pierożki z mięsnym farszem przyrządza się na parze, przy pomocy specjalnie przygotowanego do tego bambusowego parowara. Sprawia on, że para bijąca spod spodu przechodzi idealnie przez poszczególne warstwy, przez co w ciągu kilku minut możemy cieszyć doskonałymi pierożkami! Mój parowar pochodzi ze sklepu Etnoswiat.pl. Jeśli skusiły Cię te pierożki, ale nie masz w domu takiego parowara, nic się nie martw! Wchodź czym prędzej na mój Facebookowy profil, gdzie czeka już na Ciebie bardzo prosty konkurs, w którym możesz wygrać swój własny egzemplarz. Zapraszam!

- Czas przygotowania: 35 minut
- Czas przyrządzania: 5 minut
- Ilość porcji: 2-3 porcje
Chińskie pierożki z mięsnym farszem
Chińskie pierożki z mięsnym farszem - doskonały pomysł na ciekawe wykorzystanie mięsa mielonego w chińskim stylu!
Składniki:
- Ciasto pierogowe:
- mąka pszenna - 2 szklanki
- woda - 1 szklanka, gorącej
- sól - duża szczypta
- Farsz:
- mięso mielone wieprzowe - 400g
- czosnek - 2 mniejsze ząbki
- cebula - 1 drobno posiekana (można zastąpić porem)
- imbir - 1 pełna łyżeczka, świeżego
- pieprz - duża szczypta
- sos sojowy - 2 łyżki
- Sos:
- sos sojowy - 1/3 szklanki
- ocet ryżowy - 2 łyżki
- imbir - 1 łyżeczka, tartego
- olej sezamowy - 2 pełne łyżki
Wykonanie:
- Mąkę dokładnie przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i gorącą wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto przez kilka minut. Gotowe odstawiamy na 5-10 minut pod przykryciem, a następnie bardzo cienko rozwałkowujemy.
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą mięso, drobno posiekaną cebulkę lub por, czosnek, imbir, sos sojowy i pieprz.
- Z rozwałkowanego ciasta, przy pomocy szklanki, wycinamy koła. Na środku układamy łyżeczkę farszu i początkowo zawijamy jak klasyczne pierogi, a następnie złączony element marszczymy.
- Na garnku z wrzącą wodą układamy bambusowy parowar wyłożony pergaminem. Układamy na nim warstwowo pierożki (zachowując odstęp), przykrywamy i pozostawiamy na kilka minut.
- W międzyczasie wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.
- Gotowe pierożki podajemy tuż po przygotowaniu w towarzystwie sosu niezastąpionego do maczania.
Chętnie byśmy spróbowały taką wersję, bo bardzo lubimy te pierożki :)
super, i jak fajnie zlepione :)
Koniecznie muszę spróbować :) Póki co dim sum znam tylko z azjatyckiej restauracji Udon Noodle Bar w Warszawie i smakują mi tam wybornie. Ale czas chyba zrobić je samodzielnie.