Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kolacje

Chińskie pierożki z mięsnym farszem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Chińskie pierożki z mięsnym farszem – doskonała propozycja na urozmaicenie klasycznego obiadu, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu!


Ruskie, z ziemniakami, truskawkami, a może borówkami – pierogi – uwielbiane przez zdecydowaną większość Polaków, no bo przecież jak ich nie lubić? Przyrządzane na mnóstwo sposobów, zawsze zachwycają smakiem. Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie pierogów nieco inaczej niż klasycznie. Z farszem na bazie surowego mielonego mięsa, dosmaczonym charakterystycznym imbirem i sosem sojowym. Skoro mają być one inne niż klasyczne, to nie mogą być również gotowane po prostu w wodzie. Te chińskie pierożki z mięsnym farszem przyrządza się na parze, przy pomocy specjalnie przygotowanego do tego bambusowego parowara. Sprawia on, że para bijąca spod spodu przechodzi idealnie przez poszczególne warstwy, przez co w ciągu kilku minut możemy cieszyć doskonałymi pierożkami! Mój parowar pochodzi ze sklepu Etnoswiat.pl. Jeśli skusiły Cię te pierożki, ale nie masz w domu takiego parowara, nic się nie martw! Wchodź czym prędzej na mój Facebookowy profil, gdzie czeka już na Ciebie bardzo prosty konkurs, w którym możesz wygrać swój własny egzemplarz. Zapraszam!

Chińskie pierożki z mięsnym farszem

Chińskie pierożki z mięsnym farszem - doskonały pomysł na ciekawe wykorzystanie mięsa mielonego w chińskim stylu!
Prep Time 35 mins
Cook Time 5 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

Ciasto pierogowe:

  • szklanki mąka pszenna 2
  • szklanka gorącej woda 1
  • duża szczypta sól

Farsz:

  • mięso mielone wieprzowe 400 g
  • mniejsze ząbki czosnek 2
  • drobno posiekana można zastąpić porem cebula 1
  • pełna łyżeczka świeżego imbir 1
  • duża szczypta pieprz
  • łyżki sos sojowy 2

Sos:

  • szklanki sos sojowy 1/3
  • łyżki ocet ryżowy 2
  • łyżeczka tartego imbir 1
  • pełne łyżki olej sezamowy 2

Instructions

  • Mąkę dokładnie przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i gorącą wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto przez kilka minut. Gotowe odstawiamy na 5-10 minut pod przykryciem, a następnie bardzo cienko rozwałkowujemy.
  • W misce dokładnie mieszamy ze sobą mięso, drobno posiekaną cebulkę lub por, czosnek, imbir, sos sojowy i pieprz. 
  • Z rozwałkowanego ciasta, przy pomocy szklanki, wycinamy koła. Na środku układamy łyżeczkę farszu i początkowo zawijamy jak klasyczne pierogi, a następnie złączony element marszczymy.
  • Na garnku z wrzącą wodą układamy bambusowy parowar wyłożony pergaminem. Układamy na nim warstwowo pierożki (zachowując odstęp), przykrywamy i pozostawiamy na kilka minut.
  • W międzyczasie wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.
  • Gotowe pierożki podajemy tuż po przygotowaniu w towarzystwie sosu niezastąpionego do maczania.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

3 komentarze

  1. Koniecznie muszę spróbować :) Póki co dim sum znam tylko z azjatyckiej restauracji Udon Noodle Bar w Warszawie i smakują mi tam wybornie. Ale czas chyba zrobić je samodzielnie.

Write A Comment

Oceń przepis: