Słodki chlebek cukiniowy

Chlebek cukiniowy to doskonała propozycja na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę. Jest pyszny! Subtelnie słodki i wilgotny. Osobiście uwielbiam zajadać się nim z masłem orzechowym, konfiturą, czy kremem czekoladowym. Idealnie smakuje również z prażonymi jabłkami lub w wersji bez jakichkolwiek dodatków. Kolejnym jego atutem jest fakt, że z powodzeniem można go mrozić, dlatego świeżym kawałkiem możemy cieszyć się o każdej porze!

Słodki chlebek cukiniowy - przepis

Chlebek cukiniowy to doskonała propozycja na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę. Jest pyszny! Subtelnie słodki i wilgotny. Doskonały z dżemem!
Prep Time 20 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 20 mins

Składniki:

  • mąka pszenna 390 g
  • sól 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • jajka 3
  • olej 220 ml
  • cukier 125 g
  • cukier brązowy 140 g
  • ekstrakt waniliowy 3 łyżeczki
  • cukinia starta 2 szklanki
  • orzechy włoskie posiekane 120 g

Instructions

  • Do miski przesiewamy mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej misce mieszamy ze sobą jajka, cukier zwykły i trzcinowy, olej oraz ekstrakt z wanilii. Składniki suche mieszamy z mokrymi. Dodajemy cukinię i orzechy włoskie. Dokładnie łączymy.Ciasto umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce i pieczemy przez około 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Join the Conversation

  1. Nic tylko będziemy czekać na własne cukinie w ogródku <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close