
Słodki chlebek cukiniowy

- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas przyrządzania: 60 minut
- Ilość porcji: forma 10x25
Słodki chlebek cukiniowy - przepis
Chlebek cukiniowy to doskonała propozycja na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę. Jest pyszny! Subtelnie słodki i wilgotny. Doskonały z dżemem!
Składniki:
- mąka pszenna - 390g
- sól - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cynamon - 1 łyżeczka
- jajka - 3
- olej - 220ml
- cukier - 125g
- cukier brązowy - 140g
- ekstrakt waniliowy - 3 łyżeczki
- cukinia - 2 szklanki, tartej
- orzechy włoskie - 120g, posiekanych
Wykonanie:
- Do miski przesiewamy mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej misce mieszamy ze sobą jajka, cukier zwykły i trzcinowy, olej oraz ekstrakt z wanilii. Składniki suche mieszamy z mokrymi. Dodajemy cukinię i orzechy włoskie. Dokładnie łączymy.
- Ciasto umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce i pieczemy przez około 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Chlebek cukiniowy to doskonała propozycja na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę. Jest pyszny! Subtelnie słodki i wilgotny. Osobiście uwielbiam zajadać się nim z masłem orzechowym, konfiturą, czy kremem czekoladowym. Idealnie smakuje również z prażonymi jabłkami lub w wersji bez jakichkolwiek dodatków. Kolejnym jego atutem jest fakt, że z powodzeniem można go mrozić, dlatego świeżym kawałkiem możemy cieszyć się o każdej porze!
Nic tylko będziemy czekać na własne cukinie w ogródku <3
Uwielbiam takie chlebki :)