Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Chłodnik ogórkowy

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Chłodnik ogórkowy, czyli pomysł na doskonały obiad, kiedy za oknem żar tropików. Co ciekawe, aby przygotować ten chłodnik wystarczy tylko kilka składników, garść dobrych chęci i kwadrans wolnego czasu :)


Muszę przyznać, że osobiście nie jestem fanem chłodników. Mam jednak trzy wyjątki, które zajadam bardzo chętnie – ten ogórkowy, buraczkowy i pomidorowe gazpacho. Nie ukrywam, że przy ostatnich temperaturach takie chłodne zupy to wręcz wybawienie i bardzo ciekawa alternatywa, kiedy nie mamy ochoty na gorący obiad. Możecie podać go solo, z dodatkową porcją pokrojonego ogórka lub jajkiem, zawsze będzie smakował pysznie!

Chłodnik ogórkowy

Prep Time 15 mins
Total Time 15 mins

Składniki:

  • ok. 500g u mnie szklarniowe ogórki
  • ok. 500ml można zastąpić maślanką jogurt naturalny
  • ząbek czosnek 1
  • większy pęczek posiekany koperek
  • szczypta opcjonalnie cukier
  • sól pieprz

Instructions

  • Ogórki kroimy na mniejsze części i umieszczamy w wyciskarce Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok i nie wyrzucamy pozostałej pulpy. Jeśli nie mamy wyciskarki, ogórki możecie zblendować lub zetrzeć na tarce.
  • W misce mieszamy ze sobą jogurt naturalny. wyciśnięty sok ogórkowy, pulpę pozostałą po wyciskaniu, posiekany koperek, sól, pieprz i cukier (jeśli używamy).
  • Zupę dokładnie mieszamy. Przed podaniem polecam ją dodatkowo jeszcze nieco schłodzić :)

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

2 komentarze

Write A Comment

Oceń przepis: