
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy, czyli pomysł na doskonały obiad, kiedy za oknem żar tropików. Co ciekawe, aby przygotować ten chłodnik wystarczy tylko kilka składników, garść dobrych chęci i kwadrans wolnego czasu :)
Muszę przyznać, że osobiście nie jestem fanem chłodników. Mam jednak trzy wyjątki, które zajadam bardzo chętnie – ten ogórkowy, buraczkowy i pomidorowe gazpacho. Nie ukrywam, że przy ostatnich temperaturach takie chłodne zupy to wręcz wybawienie i bardzo ciekawa alternatywa, kiedy nie mamy ochoty na gorący obiad. Możecie podać go solo, z dodatkową porcją pokrojonego ogórka lub jajkiem, zawsze będzie smakował pysznie!

- Czas przygotowania: 15 minut
- Ilość porcji: 2-3 porcje
Chłodnik ogórkowy
Składniki:
- ogórki - ok. 500g, u mnie szklarniowe
- jogurt naturalny - ok. 500ml (można zastąpić maślanką)
- czosnek - 1 ząbek
- koperek - większy pęczek, posiekany
- cukier - szczypta (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Ogórki kroimy na mniejsze części i umieszczamy w wyciskarce Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok i nie wyrzucamy pozostałej pulpy. Jeśli nie mamy wyciskarki, ogórki możecie zblendować lub zetrzeć na tarce.
- W misce mieszamy ze sobą jogurt naturalny. wyciśnięty sok ogórkowy, pulpę pozostałą po wyciskaniu, posiekany koperek, sól, pieprz i cukier (jeśli używamy).
- Zupę dokładnie mieszamy. Przed podaniem polecam ją dodatkowo jeszcze nieco schłodzić :)
Na upaly uwielbiam tego typu potrawy.
najprostszy, najlepszy :)