
Ciastka francuskie z jabłkami
Ciastka francuskie z jabłkami – pysznie i bardzo proste w przygotowaniu. Doskonałe na każdą okazję!

Ciastka francuskie z jabłkami
Ciastka francuskie z jabłkami - pysznie i bardzo proste w przygotowaniu. Doskonałe na każdą okazję!
Składniki:
- ciasto francuskie - 1 arkusz
- jabłka - 2 więsze
- cukier - 2 duże szczypty
- cynamon - szczypta
- mąka ziemniaczana - szczypta
- jajko - 1
- woda - 1 łyżeczka
- cukier kokosowy - do posypania*
- * Można zastąpić zwykłym
Wykonanie:
- Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 16 kwadratów.
- Jabłka obieramy i drobno kroimy lub ścieramy na tarce. Umieszczamy je w garnuszku (z łyżką wody) i na wolnym ogniu, pod przykryciem, gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
- Masę jabłkową układamy na 8 częściach ciasta francuskiego. Pozostałe osiem kawałków ciasta układamy na wierzchu i dokładnie zlepiamy. Nacinamy delikatnie nożem.
- Jajko roztrzepujemy z wodą i smarujemy nim każde ciastko. Każde ciasto oprószamy również niewielką szczyptą cukru.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 12-15 minut.
Choć najbardziej lubimy francuskie z serem to z jabłkami i cynamonem też są przepyszne :)
Prościutko i przepysznie!