Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami – pysznie i bardzo proste w przygotowaniu. Doskonałe na każdą okazję!


Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami - pysznie i bardzo proste w przygotowaniu. Doskonałe na każdą okazję!
Prep Time 20 mins
Total Time 20 mins

Składniki:

  • arkusz ciasto francuskie 1
  • więsze jabłka 2
  • duże szczypty cukier 2
  • szczypta cynamon
  • szczypta mąka ziemniaczana
  • jajko 1
  • łyżeczka woda 1
  • do posypania* cukier kokosowy

* Można zastąpić zwykłym

    Instructions

    • Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 16 kwadratów.
    • Jabłka obieramy i drobno kroimy lub ścieramy na tarce. Umieszczamy je w garnuszku (z łyżką wody) i na wolnym ogniu, pod przykryciem, gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
    • Masę jabłkową układamy na 8 częściach ciasta francuskiego. Pozostałe osiem kawałków ciasta układamy na wierzchu i dokładnie zlepiamy. Nacinamy delikatnie nożem.
    • Jajko roztrzepujemy z wodą i smarujemy nim każde ciastko. Każde ciasto oprószamy również niewielką szczyptą cukru.
    • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 12-15 minut.
    •  

    [/foodiepress]

    Join the Conversation

    1. Choć najbardziej lubimy francuskie z serem to z jabłkami i cynamonem też są przepyszne :)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close