
Ciasto bananowo-czekoladowe
Ciasto bananowo-czekoladowe to doskonała propozycja pysznego, szybkiego w przygotowaniu i prostego deseru. Mocno czekoladowe ciasto, z jeszcze bardziej czekoladową polewą i bitą śmietaną. Idealne dla łasuchów!
Jeśli macie dzisiaj ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie chcecie by był to skomplikowany deser, bo nie macie czasu albo najzwyczajniej w świecie nie chce wam się zabierać za żadne cukiernicze arcydzieła pokroju czegoś ambitniejszego od babeczek ;) – to ciasto czekoladowe z bananami będzie idealne! Zapewniam, że jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 15 minut, a co ciekawe nie jest do tego nawet potrzebny mikser. Wszystko bardzo prosto przygotujecie przy pomocy trzepaczki i to w jednej misce! Później już tylko do pieca i po około 60 minutach ciacho jest już gotowe! Łatwizna – nieprawdaż?
Ciasto czekoladowe z bananami z tego przepisu będzie jeszcze lepsze, jeśli wykorzystacie do jego przyrządzenia bardzo mocno dojrzałe banany. Sprawi to, że będą one w cieście bardziej wyczuwalne a ciasto będzie miało jeszcze ciekawszą konsystencję i wyczuwalną naturalną słodycz. Jeśli więc zalegają Wam niewykorzystane banany, które już zaczęły ciemnieć albo wręcz czernieć – w tym cieście czekoladowo bananowym sprawdzą się doskonale!
Nie zapomnijcie również o polewie z czekolady i kwaśnej śmietany! Chwilka roboty, a sprawia ona, że to ciasto czekoladowe z bananami będzie smakować jeszcze lepiej!

- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas przyrządzania: 60 minut
- Ilość porcji: forma 20x30
Ciasto bananowo-czekoladowe - przepis
Ciasto bananowo-czekoladowe to doskonała propozycja pysznego, szybkiego w przygotowaniu i prostego deseru. Wypróbuj przepis ze strony Cookuj.pl!
Składniki:
- banany - 2 mocno dojrzałe
- jajka - 1
- żółtka - 2
- białka - 2
- olej - 100ml
- mleko - 50ml
- mąka pszenna - 170g
- cukier - 170g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- kakao - 4 łyżeczki
- czekolada gorzka - 100g
- Polewa czekoladowa:
- czekolada mleczna - 100g
- śmietana 18% - 100g
- Do podania: bita śmietana, jogurt naturalny, orzechy, świeże owoce.
Wykonanie:
- Banany dokładnie miksujemy. Dodajemy jajko, żółtka, olej oraz mleko.
- Dosypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i kakao. Dokładnie mieszamy.
- Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Dodajemy wraz z posiekaną czekoladą do masy i delikatnie łączymy.
- Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut.
- Składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy wystudzone ciasto.
Zobacz również przygotowanie tego przepisu w formie wideo:
Ciasto bananowo-czekoladowe 🍌🍫Banalnie proste w przygotowaniu i absolutnie pyszne! :) Propozycja doskonała dla fanów czekoladowych deserów (y)Pełny przepis w klasycznej formie:http://www.cookuj.pl/przepis/ciasto-bananowo-czekoladowe
Opublikowany przez Pogotujmy.pl Niedziela, 30 kwietnia 2017
Banan i czekolada to pyszny duet:)
Czysta rozkosz :)
O jeny! Ale wspaniałe ciacho <3
Bosko <3 Z lodami śmietankowymi też musi wybitnie smakować :D