Ciasto bananowo-czekoladowe

2

Ciasto bananowo-czekoladowe to doskonała propozycja pysznego, szybkiego w przygotowaniu i prostego deseru. Mocno czekoladowe ciasto, z jeszcze bardziej czekoladową polewą i bitą śmietaną. Idealne dla łasuchów! 

Jeśli macie dzisiaj ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie chcecie by był to skomplikowany deser,  bo nie macie czasu albo najzwyczajniej w świecie nie chce wam się zabierać za żadne cukiernicze arcydzieła pokroju czegoś ambitniejszego od babeczek ;) – to ciasto czekoladowe z bananami będzie idealne! Zapewniam, że jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 15 minut, a co ciekawe nie jest do tego nawet potrzebny mikser. Wszystko bardzo prosto przygotujecie przy pomocy trzepaczki i to w jednej misce! Później już tylko do pieca i po około 60 minutach ciacho jest już gotowe! Łatwizna – nieprawdaż?

Ciasto czekoladowe z bananami z tego przepisu będzie jeszcze lepsze, jeśli wykorzystacie do jego przyrządzenia bardzo mocno dojrzałe banany. Sprawi to, że będą one w cieście bardziej wyczuwalne a ciasto będzie miało jeszcze ciekawszą konsystencję i wyczuwalną naturalną słodycz. Jeśli więc zalegają Wam niewykorzystane banany, które już zaczęły ciemnieć albo wręcz czernieć – w tym cieście czekoladowo bananowym sprawdzą się doskonale!

Nie zapomnijcie również o polewie z czekolady i kwaśnej śmietany! Chwilka roboty, a sprawia ona, że to ciasto czekoladowe z bananami będzie smakować jeszcze lepiej!

Ciasto bananowo-czekoladowe - przepis

Ciasto bananowo-czekoladowe to doskonała propozycja pysznego, szybkiego w przygotowaniu i prostego deseru. Wypróbuj przepis ze strony Cookuj.pl!
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania/pieczenia 1 hr
Całkowity czas 1 hr 15 mins

Składniki:

  • mocno dojrzałe banany 2
  • jajka 1
  • żółtka 2
  • białka 2
  • olej 100 ml
  • mleko 50 ml
  • mąka pszenna 170 g
  • cukier 170 g
  • łyżeczka proszek do pieczenia 1
  • łyżeczka soda oczyszczona 1
  • łyżeczki kakao 4
  • czekolada gorzka 100 g

Polewa czekoladowa:

  • czekolada mleczna 100 g
  • śmietana 18% 100 g

Do podania: bita śmietana, jogurt naturalny, orzechy, świeże owoce.

    Wykonanie

    • Banany dokładnie miksujemy. Dodajemy jajko, żółtka, olej oraz mleko.Dosypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i kakao. Dokładnie mieszamy.Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Dodajemy wraz z posiekaną czekoladą do masy i delikatnie łączymy.Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut.Składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy wystudzone ciasto.

    [/foodiepress]

    Zobacz również przygotowanie tego przepisu w formie wideo:

    https://www.facebook.com/udanegotowanie/videos/1281262181992489/

    Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

    Join the Conversation

    1. Banan i czekolada to pyszny duet:)

    2. Czysta rozkosz :)

    3. O jeny! Ale wspaniałe ciacho <3

    4. Bosko <3 Z lodami śmietankowymi też musi wybitnie smakować :D

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Like
    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close