Ciasto cytrynowe – najlepsze!

Ciasto cytrynowe – najlepsze! Zupełnie nie boję się tego powiedzieć – najlepsze cytrynowe ciasto jakie udało mi się przygotować w ostatnim czasie. Jest obłędne, w konsystencji lekko przypominające brownie, subtelnie cytrynowe, aromatyczne i idealnie słodkie dzięki lukrowej polewie. A, i najważniejsze, bardzo uzależniające! Ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnego kawałka. Spróbujcie go, a zapewniam, że będziecie często do niego wracać, tak jak ja :)

Ciasto cytrynowe - najlepsze! - przepis

Ciasto cytrynowe - najlepsze! W konsystencji lekko przypominające brownie, subtelnie cytrynowe, aromatyczne i idealnie słodkie dzięki lukrowej polewie.
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • jajka 2
  • żółtka 2
  • cukier 160 g
  • masło 4 łyżki
  • olej kokosowy 4 łyżki
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • skórka z cytryny 1 łyżka
  • aromat waniliowy 1 łyżka
  • mąka pszenna 150 g
  • sól 1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

Lukier:

  • cukier puder 1/2 szklanki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • woda 1 łyżeczka
  • skórka z cytryny 1/2 łyżeczki

Instructions

  • Masło z olejem kokosowym podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy ze sobą jajka, żółtko, cukier, masło z olejem kokosowym i aromat waniliowy. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Przesiewamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.Ostudzone ciasto polewamy wymieszanym lukrem i chłodzimy w lodówce przez 1-2 godziny. Według mnie ciasto najlepiej smakuje schłodzone, ale pozostawione w temperaturze pokojowej jest równie pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close