
Ciasto cytrynowe – najlepsze!

- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 20 minut
- Ilość porcji: forma 18x18
Ciasto cytrynowe - najlepsze! - przepis
Ciasto cytrynowe - najlepsze! W konsystencji lekko przypominające brownie, subtelnie cytrynowe, aromatyczne i idealnie słodkie dzięki lukrowej polewie.
Składniki:
- jajka - 2
- żółtka - 2
- cukier - 160g
- masło - 4 łyżki
- olej kokosowy - 4 łyżki
- sok z cytryny - 3 łyżki
- skórka z cytryny - 1 łyżka
- aromat waniliowy - 1 łyżka
- mąka pszenna - 150g
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
- Lukier:
- cukier puder - 1/2 szklanki
- sok z cytryny - 1 łyżka
- woda - 1 łyżeczka
- skórka z cytryny - 1/2 łyżeczki
Wykonanie:
- Masło z olejem kokosowym podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy ze sobą jajka, żółtko, cukier, masło z olejem kokosowym i aromat waniliowy. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Przesiewamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.
- Ostudzone ciasto polewamy wymieszanym lukrem i chłodzimy w lodówce przez 1-2 godziny. Według mnie ciasto najlepiej smakuje schłodzone, ale pozostawione w temperaturze pokojowej jest równie pyszne.
Ciasto cytrynowe – najlepsze! Zupełnie nie boję się tego powiedzieć – najlepsze cytrynowe ciasto jakie udało mi się przygotować w ostatnim czasie. Jest obłędne, w konsystencji lekko przypominające brownie, subtelnie cytrynowe, aromatyczne i idealnie słodkie dzięki lukrowej polewie. A, i najważniejsze, bardzo uzależniające! Ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnego kawałka. Spróbujcie go, a zapewniam, że będziecie często do niego wracać, tak jak ja :)