Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

ruskawki już powoli znikają, dlatego póki jeszcze można je kupić przygotujcie to pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką!


Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Szukasz prostego przepisu na klasyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką? Wypróbuj tę sprawdzoną wielokrotnie recepturę, która nigdy Cię nie zawiedzie!
Prep Time 40 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 1 hr 20 mins

Składniki:

Ciasto:

  • szklanka mleko 1
  • drożdże świeże 50 g
  • roztopionego, ostudzonego masło 100 g
  • cukier 100 g
  • łyżka cukier z wanilią 1
  • duże jajka 2
  • mąka pszenna 500 g
  • ok. 500g truskawki

Kruszonka:

  • mąka pszenna 100 g
  • cukier 60 g
  • zimne masło 60 g

Instructions

  • W misce mieszamy ze sobą cukier, cukier z wanilią, ciepłe (ale nie gorące) mleko, roztopione masło i pokruszone drożdże. Odstawiamy a 5 minut. Następnie dodajemy jajka i przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto (ciasto jest dosyć rzadkie) Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
  • W tym czasie truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekrawamy na połówki.
  • Wyrośnięte ciasto delikatnie uderzamy pięścią i przekładamy równomiernie do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Gdyby ciasto ciężko było wyrównać (kleiłoby się przy tym zbytnio) - wystarczy delikatnie zmoczyć szpatułkę w zimnej wodzie. Na wierzchu ciasta - delikatnie dociskając - układamy truskawki.
  • Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i dokładnie rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut do tzw. "suchego patyczka".

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close