Ciasto marchewkowo-dyniowe

Ciasto marchewkowo-dyniowe – doskonały pomysł na jesienne ciasto, które przygotujecie naprawdę szybko!

 

 

Ciasto marchewkowo-dyniowe

Prep Time 25 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 1 hr 5 mins

Składniki:

  • ok. 260g mąka pszenna
  • ok. 350g brązowy lub biały cukier
  • łyżki cukier z wanilią 2
  • łyżeczki proszek do pieczenia 2
  • płaskie łyżeczki cynamon 1-2
  • sztuki jajka 4
  • ok 290ml olej
  • sztuki marchew 3-4
  • dynia 200 g
  • g posiekanych orzechy włoskie 100
  • rodzynki 50 g

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 200 ml
  • łyżki cukier puder 2
  • g posiekanych orzechy włoskie 50

Instructions

  • W misce ubijamy ze sobą jajka z cukrem do białości. Dodajemy olej  mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia  i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia.
  • Marchew i dynie kroimy na bardzo małe kawałki i umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One stop H-AI o grubym sicie i manetce ustawionym w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
  • Do muffinowej masy dodajemy wyciśnięty sok i pozostałą pulpę. Dorzucamy orzechy i rodzynki. Dokładnie mieszamy.
  • Tak przygotowaną masę wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 35-45 minut.
  • W międzyczasie śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Gotową wykładamy na całkowicie wystudzone ciasto i dekorujemy pozostałymi orzechami oraz ewentualnie świeżą marchewką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close