
Ciasto marchewkowo-dyniowe
Ciasto marchewkowo-dyniowe – doskonały pomysł na jesienne ciasto, które przygotujecie naprawdę szybko!

- Czas przygotowania: 25 minut
- Czas przyrządzania: 40 minut
- Ilość porcji: forma 25cm
Ciasto marchewkowo-dyniowe
Składniki:
- mąka pszenna - ok. 260g
- cukier - ok. 350g (brązowy lub biały)
- cukier z wanilią - 2 łyżki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cynamon - 1-2 płaskie łyżeczki
- jajka - 4 sztuki
- olej - ok 290ml
- marchew - 3-4 sztuki
- dynia - 200g
- orzechy włoskie - 100g, posiekanych
- rodzynki - 50g
- Dodatkowo:
- śmietana 30% - 200ml
- cukier puder - 2 łyżki
- orzechy włoskie - 50g, posiekanych
Wykonanie:
- W misce ubijamy ze sobą jajka z cukrem do białości. Dodajemy olej mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia.
- Marchew i dynie kroimy na bardzo małe kawałki i umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One stop H-AI o grubym sicie i manetce ustawionym w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok.
- Do muffinowej masy dodajemy wyciśnięty sok i pozostałą pulpę. Dorzucamy orzechy i rodzynki. Dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowaną masę wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 35-45 minut.
- W międzyczasie śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Gotową wykładamy na całkowicie wystudzone ciasto i dekorujemy pozostałymi orzechami oraz ewentualnie świeżą marchewką.