Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Ciasto „Michałek”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

 

W tym przepisie przydadzą Ci się:

Metalowa forma do pieczenia Mastrad 36x26cm
Kawiarka aluminiowa Cilio 6 filiżanek espresso
Mikser Artisan 125

 

 

 

 

 

 

Ciasto Michałek

Składniki:

Biszkopt

  • sztuk jajka 6
  • szczypta sól
  • cukier 170 g
  • mąka pszenna 150 g
  • pełne łyżki kakao 3
  • łyżeczka proszek do pieczenia 1
  • olej 110 ml

Nasączenie

  • szklanki zaparzona kawa 3/4
  • dowolny 1/4 szklanki alkohol

Krem

  • litr mleko 1
  • opakowania budyń śmietankowy 3
  • szklanki cukier 3/4
  • masło 250 g
  • cukierki Michałki 300 g
  • łyżka kakao 1
  • łyżki opcjonalnie krem czekoladowy (nutella) 2

Dodatkowo

  • ok. 300g dżem śliwkowy lub porzeczkowy
  • śmietana 30% 250 ml
  • do dekoracji kakao lub czekolada

Instructions

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i olej. Składniki delikatnie mieszamy szpatułką aż do całkowitego połączenia składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Gotowe ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwie części i każdą część nasączamy.
  • W międzyczasie 800ml mleka doprowadzamy do zagotowania. Pozostałe mleko mieszamy z budyniami i cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy budyniową mieszankę cały czas energicznie mieszając. Budyń zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
  • Masło umieszczamy w misce i ubijamy do czasu aż stanie się niemal białe. Do ubitego masła dodajemy stopniowo zmielone lub drobno posiekane cukierki (uprzednio odstawiamy ok. 5 łyżek do dekoracji), a następnie dodajemy łyżka po łyżce zimny budyń.
  • Na nasączonym spodzie ciasta rozsmarowujemy dżem, a następnie wykładamy masę. Przykrywamy drugim blatem (również nasączonym) i na wierzchu rozsmarowujemy ubitą z łyżką cukru pudru śmietankę. Posypujemy odłożoną częścią rozdrobnionych cukierków.
  • Ciasto przechowujemy w lodówce.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: