
Ciasto „Michałek”
W tym przepisie przydadzą Ci się:




Ciasto Michałek
Składniki:
- Biszkopt
- jajka - 6 sztuk
- sól - szczypta
- cukier - 170g
- mąka pszenna - 150g
- kakao - 3 pełne łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- olej - 110ml
- Nasączenie
- zaparzona kawa - 3/4 szklanki
- alkohol - dowolny 1/4 szklanki
- Krem
- mleko - 1 litr
- budyń śmietankowy - 3 opakowania
- cukier - 3/4 szklanki
- masło - 250g
- cukierki Michałki - 300g
- kakao - 1 łyżka
- krem czekoladowy (nutella) - 2 łyżki (opcjonalnie)
- Dodatkowo
- dżem śliwkowy lub porzeczkowy - ok. 300g
- śmietana 30% - 250ml
- kakao lub czekolada - do dekoracji
Wykonanie:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i olej. Składniki delikatnie mieszamy szpatułką aż do całkowitego połączenia składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka.
- Gotowe ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwie części i każdą część nasączamy.
- W międzyczasie 800ml mleka doprowadzamy do zagotowania. Pozostałe mleko mieszamy z budyniami i cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy budyniową mieszankę cały czas energicznie mieszając. Budyń zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Masło umieszczamy w misce i ubijamy do czasu aż stanie się niemal białe. Do ubitego masła dodajemy stopniowo zmielone lub drobno posiekane cukierki (uprzednio odstawiamy ok. 5 łyżek do dekoracji), a następnie dodajemy łyżka po łyżce zimny budyń.
- Na nasączonym spodzie ciasta rozsmarowujemy dżem, a następnie wykładamy masę. Przykrywamy drugim blatem (również nasączonym) i na wierzchu rozsmarowujemy ubitą z łyżką cukru pudru śmietankę. Posypujemy odłożoną częścią rozdrobnionych cukierków.
- Ciasto przechowujemy w lodówce.