Ciasto mocno czekoladowe

To przepyszne ciasto mocno czekoladowe przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom słodkości! Ciężkie, solidne i bardzo smakowite!

 

 

Ciasto mocno czekoladowe

Prep Time 1 hr
Total Time 1 hr

Składniki:

Ciasto

  • czekolada 250 g
  • masło 150 g
  • mleko 250 g
  • można zamienić innym alkoholem lub pominąć whiskey 50 ml
  • sztuk jajka 6
  • cukier 250 g
  • mąka pszenna 150 g
  • łyżki kakao 3

Polewa czekoladowa

  • czekolada 120 g
  • śmietana 18% 120 g

Instructions

  • W żaroodpornej misce umieść czekoladę, masło, mleko i alkohol. Rozpuść dokładnie składniki w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  • W drugiej misce jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę (ubijaj ok. 4-5 minut). Teraz, delikatnie mieszając szpatułką, dodawaj stopniowo masę czekoladową a następnie wmieszaj przesianą mąkę i kakao.
  • Ciasto przelej do wyłożonej papierem lub wysmarowanej i wysypanej mąką formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 35-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
  • Czekoladę i kwaśną śmietanę umieść w misce i rozpuść w kąpieli wodnej. Gotową polewą pokryj ciasto.
  • Jeśli powierzchnia ciasta będzie nierówna, przed polaniem polewą, przewróć je na drugą stronę.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony domowe-wypieki.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close