
Ciasto mocno czekoladowe
To przepyszne ciasto mocno czekoladowe przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom słodkości! Ciężkie, solidne i bardzo smakowite!

- Czas przygotowania: 60 minut
Ciasto mocno czekoladowe
Składniki:
- Ciasto
- czekolada - 250g
- masło - 150g
- mleko - 250g
- whiskey - 50ml (można zamienić innym alkoholem lub pominąć)
- jajka - 6 sztuk
- cukier - 250g
- mąka pszenna - 150g
- kakao - 3 łyżki
- Polewa czekoladowa
- czekolada - 120g
- śmietana 18% - 120g
Wykonanie:
- W żaroodpornej misce umieść czekoladę, masło, mleko i alkohol. Rozpuść dokładnie składniki w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
- W drugiej misce jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę (ubijaj ok. 4-5 minut). Teraz, delikatnie mieszając szpatułką, dodawaj stopniowo masę czekoladową a następnie wmieszaj przesianą mąkę i kakao.
- Ciasto przelej do wyłożonej papierem lub wysmarowanej i wysypanej mąką formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 35-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
- Czekoladę i kwaśną śmietanę umieść w misce i rozpuść w kąpieli wodnej. Gotową polewą pokryj ciasto.
-
Jeśli powierzchnia ciasta będzie nierówna, przed polaniem polewą, przewróć je na drugą stronę.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony domowe-wypieki.pl.