Ciasto „Rafaello” bez pieczenia

Ciasto „Rafaello” bez pieczenia, czyli pyszny, prosty i naprawdę szybki w przygotowaniu deser, który pokochają wszyscy fani kokosu! :)


Ciasto "Rafaello" bez pieczenia, czyli pyszny, prosty i naprawdę szybki w przygotowaniu deser, który pokochają wszyscy fani kokosu! :)
Prep Time 40 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

  • litr mleko 1
  • opakownia budyń śmietankowy 2
  • łyżeczki mąka ziemniaczana 4
  • ok. 180g niepełna szklanka cukier
  • masło 270 g
  • ok. 400g* krakersy
  • do masy + 50g (do posypania) wiórki kokosowe 150 g

* Można zastąpić herbatnikami, jednak w tym przypadku proponuję zmniejszyć ilość dodanego cukru.

    Instructions

    • Z litra mleka odlewamy 3/4 szklanki i dokładnie rozrabiamy w nim proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko wraz z cukrem umieszczamy w garnku i doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając, dodajemy budyniową mieszaninę. Gotujemy ok. 1 minuty i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego(!) wystudzenia.
    • W misie miksera umieszczamy masło i ucieramy je przez kilka minut aż stanie się białe i puszyste. Następnie, cały czas ucierając, do masy dodajemy po łyżce budyniu. Do gotowej masy budyniowej dosypujemy jeszcze kokos i krótko lecz intensywnie miksujemy.
    • Formę wykładamy folią spożywczą i składamy warstwowo ciasto w następującej kolejności: warstwa krakersów, warstwa masy, warstwa krakersów, warstwa masy, warstwa krakersów, warstwa masy, warstwa krakersów i ostatnia warstwa masy na samej górze.
    • Gotowe ciasto posypujemy ówcześnie podprażonym na suchej patelni i ostudzonym kokosem. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin by ciasto osiągnęło odpowiednią konsystencję.

    https://facebook.com/pogotujmypl/videos/1586145878170783/

    Źródło inspiracji: https://www.mojewypieki.com/

    Join the Conversation

    1. Natalia Skóra says:

      Za rafaello to bym się dała pokroić szczerze powiedziawszy :D

      W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close