Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Ciasto "Rafaello" bez pieczenia

Ciasto “Rafaello” bez pieczenia

Ciasto "Rafaello" bez pieczenia, czyli pyszny, prosty i naprawdę szybki w przygotowaniu deser, który pokochają wszyscy fani kokosu! :)
Ilość
0

Ciasto “Rafaello” bez pieczenia, czyli pyszny, prosty i naprawdę szybki w przygotowaniu deser, który pokochają wszyscy fani kokosu! :)


Ciasto "Rafaello" bez pieczenia, czyli pyszny, prosty i naprawdę szybki w przygotowaniu deser, który pokochają wszyscy fani kokosu! :)
Czas przygotowania 40 minutes
Całkowity czas 40 minutes

Składniki:

  • litr mleko 1
  • opakownia budyń śmietankowy 2
  • łyżeczki mąka ziemniaczana 4
  • ok. 180g niepełna szklanka cukier
  • masło 270 g
  • ok. 400g* krakersy
  • do masy + 50g (do posypania) wiórki kokosowe 150 g

* Można zastąpić herbatnikami, jednak w tym przypadku proponuję zmniejszyć ilość dodanego cukru.

    Wykonanie

    • Z litra mleka odlewamy 3/4 szklanki i dokładnie rozrabiamy w nim proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko wraz z cukrem umieszczamy w garnku i doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając, dodajemy budyniową mieszaninę. Gotujemy ok. 1 minuty i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego(!) wystudzenia.
    • W misie miksera umieszczamy masło i ucieramy je przez kilka minut aż stanie się białe i puszyste. Następnie, cały czas ucierając, do masy dodajemy po łyżce budyniu. Do gotowej masy budyniowej dosypujemy jeszcze kokos i krótko lecz intensywnie miksujemy.
    • Formę wykładamy folią spożywczą i składamy warstwowo ciasto w następującej kolejności: warstwa krakersów, warstwa masy, warstwa krakersów, warstwa masy, warstwa krakersów, warstwa masy, warstwa krakersów i ostatnia warstwa masy na samej górze.
    • Gotowe ciasto posypujemy ówcześnie podprażonym na suchej patelni i ostudzonym kokosem. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin by ciasto osiągnęło odpowiednią konsystencję.

    https://facebook.com/pogotujmypl/videos/1586145878170783/

    Źródło inspiracji: https://www.mojewypieki.com/

    Składniki:

      Wykonanie:

        Podziel się przepisem:

        Piotr Pałasz

        Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

        Poznajmy się!

        🔥 Najnowsze przepisy:

        Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!