
Ciasto „Rafaello” bez pieczenia
Ciasto „Rafaello” bez pieczenia, czyli pyszny, prosty i naprawdę szybki w przygotowaniu deser, który pokochają wszyscy fani kokosu! :)

- Czas przygotowania: 40 minut
- Ilość porcji: forma 20x30
Ciasto „Rafaello” bez pieczenia
Ciasto "Rafaello" bez pieczenia, czyli pyszny, prosty i naprawdę szybki w przygotowaniu deser, który pokochają wszyscy fani kokosu! :)
Składniki:
- mleko - 1 litr
- budyń śmietankowy - 2 opakownia
- mąka ziemniaczana - 4 łyżeczki
- cukier - ok. 180g (niepełna szklanka)
- masło - 270g
- krakersy - ok. 400g*
- wiórki kokosowe - 150g (do masy) + 50g (do posypania)
- * Można zastąpić herbatnikami, jednak w tym przypadku proponuję zmniejszyć ilość dodanego cukru.
Wykonanie:
- Z litra mleka odlewamy 3/4 szklanki i dokładnie rozrabiamy w nim proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko wraz z cukrem umieszczamy w garnku i doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając, dodajemy budyniową mieszaninę. Gotujemy ok. 1 minuty i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego(!) wystudzenia.
- W misie miksera umieszczamy masło i ucieramy je przez kilka minut aż stanie się białe i puszyste. Następnie, cały czas ucierając, do masy dodajemy po łyżce budyniu. Do gotowej masy budyniowej dosypujemy jeszcze kokos i krótko lecz intensywnie miksujemy.
- Formę wykładamy folią spożywczą i składamy warstwowo ciasto w następującej kolejności: warstwa krakersów, warstwa masy, warstwa krakersów, warstwa masy, warstwa krakersów, warstwa masy, warstwa krakersów i ostatnia warstwa masy na samej górze.
- Gotowe ciasto posypujemy ówcześnie podprażonym na suchej patelni i ostudzonym kokosem. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin by ciasto osiągnęło odpowiednią konsystencję.
https://facebook.com/pogotujmypl/videos/1586145878170783/
Źródło inspiracji: https://www.mojewypieki.com/
Za rafaello to bym się dała pokroić szczerze powiedziawszy :D
W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3