Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami to jeden z najłatwiejszych deserów z tymi sezonowymi owocami. Błyskawiczne i bardzo tanie w przygotowaniu. Idealne w duecie z herbatą, kawą, mlekiem czy kakao.

 

 

Ciasto ucierane ze śliwkami

Prep Time 40 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

  • sztuk jajka 5
  • ok. 220g cukier
  • łyżki cukier z wanilią 2
  • łyżeczka skórka z cytryny 1
  • olej 160 ml
  • mąka pszenna 380 g
  • łyżeczki proszek do pieczenia 2
  • śliwki 600 g
  • łyżki w zależności od słodkości śliwek cukier 2-3
  • do posypania cukier puder

Instructions

  • Jajka z cukrem i cukrem z wanilią umieść w misce. Ubijaj przez kilka minut do czasu aż staną się puszyste i niemal białe. Następnie bardzo powoli dolej olej (stale ubijając na wolnych obrotach). Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj skórkę cytrynową. Wymieszaj delikatnie składniki szpatułką.
  • Gotowe ciasto wylej do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy.
  • Śliwki pozbaw pestek i pokrój w ósemki. Wymieszaj w misce z cukrem i wyłóż na wierzchu ciasta.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym 180 stopni przez około 40 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close