
Ciasto ucierane ze śliwkami
Ciasto ucierane ze śliwkami to jeden z najłatwiejszych deserów z tymi sezonowymi owocami. Błyskawiczne i bardzo tanie w przygotowaniu. Idealne w duecie z herbatą, kawą, mlekiem czy kakao.

- Czas przygotowania: 40 minut
Ciasto ucierane ze śliwkami
Składniki:
- jajka - 5 sztuk
- cukier - ok. 220g
- cukier z wanilią - 2 łyżki
- skórka z cytryny - 1 łyżeczka
- olej - 160ml
- mąka pszenna - 380g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- śliwki - 600g
- cukier - 2-3 łyżki (w zależności od słodkości śliwek)
- cukier puder - do posypania
Wykonanie:
- Jajka z cukrem i cukrem z wanilią umieść w misce. Ubijaj przez kilka minut do czasu aż staną się puszyste i niemal białe. Następnie bardzo powoli dolej olej (stale ubijając na wolnych obrotach). Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj skórkę cytrynową. Wymieszaj delikatnie składniki szpatułką.
- Gotowe ciasto wylej do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy.
- Śliwki pozbaw pestek i pokrój w ósemki. Wymieszaj w misce z cukrem i wyłóż na wierzchu ciasta.
- Piecz w piekarniku nagrzanym 180 stopni przez około 40 minut.