
Ciasto “Wiewiórka”
Ciasto “Wiewiórka” – niezwykle proste w przygotowaniu, niezwykle pyszne i wypełnione mnóstwem bakalii niemal po same brzegi. Doskonałe na każdą okazję!
Jeśli poszukujesz pomysłu na ciasto, które sprawdzi się zawsze – idealnie trafiłeś! To ciasto przygotujesz błyskawicznie i potrzebujesz do tego zaledwie jednej miski. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą zmieszać, wyłożyć do formy i upiec. To wszystko co musisz zrobić by po przestudzeniu móc cieszyć się kawałkiem tego pysznego ciasta! Pycha! :)

- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas przyrządzania: 50 minut
- Ilość porcji: forma 25x35
Ciasto
Ciasto "Wiewiórka", czyli doskonała i niezwykle pyszna propozycja ciasta z dużą ilością jabłek i bakalii. Idealne na każdą okazję!
Składniki:
- mąka pszenna - 3 szklanki
- proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki
- kakao - 1,5 łyżki
- cynamon - 1 pełna łyżeczka
- jabłka - ok. 5 średniej wielkości
- jajka - 6 sztuk
- cukier
- cukier - 1 i 1/4 szklanki
- olej - 225ml
- orzechy włoskie - 3/4 szklanki
- żurawina suszona - 3/4 szklanki
- morele szuszone - 2 garści, posiekanych
- sól - szczypta
- Polewa
- czekolada - 200g (mleczna lub 1/2 mlecznej i 1/2 deserowej)
- śmietana 18% - 200g (kwaśnej)
Wykonanie:
- Jajka wraz cukrem i szczyptą soli dokładanie miksujemy do czasu aż masa widocznie się napowietrzy.
- Dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Delikatnie, lecz dokładnie mieszamy.
- Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki jabłka oraz posiekane orzechy, namoczoną ówcześnie we wrzątku żurawinę i morele. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozprowadzamy na wystudzonym cieście.
Z tą polewą to już w ogóle magia <3