Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Ciasto „Wiewiórka”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ciasto „Wiewiórka” – niezwykle proste w przygotowaniu, niezwykle pyszne i wypełnione mnóstwem bakalii niemal po same brzegi. Doskonałe na każdą okazję!


Jeśli poszukujesz pomysłu na ciasto, które sprawdzi się zawsze – idealnie trafiłeś! To ciasto przygotujesz błyskawicznie i potrzebujesz do tego zaledwie jednej miski. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą zmieszać, wyłożyć do formy i upiec. To wszystko co musisz zrobić by po przestudzeniu móc cieszyć się kawałkiem tego pysznego ciasta! Pycha! :)

Ciasto

Ciasto "Wiewiórka", czyli doskonała i niezwykle pyszna propozycja ciasta z dużą ilością jabłek i bakalii. Idealne na każdą okazję!
Prep Time 15 mins
Cook Time 50 mins
Total Time 1 hr 5 mins

Składniki:

  • szklanki mąka pszenna 3
  • łyżeczki proszek do pieczenia 1,5
  • łyżeczki soda oczyszczona 1,5
  • łyżki kakao 1,5
  • pełna łyżeczka cynamon 1
  • ok. 5 średniej wielkości jabłka
  • sztuk jajka 6
  • cukier
  • i 1/4 szklanki cukier 1
  • olej 225 ml
  • szklanki orzechy włoskie 3/4
  • szklanki żurawina suszona 3/4
  • garści posiekanych morele szuszone 2
  • szczypta sól

Polewa

  • mleczna lub 1/2 mlecznej i 1/2 deserowej czekolada 200 g
  • kwaśnej śmietana 18% 200 g

Instructions

  • Jajka wraz cukrem i szczyptą soli dokładanie miksujemy do czasu aż masa widocznie się napowietrzy.
  • Dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Delikatnie, lecz dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki jabłka oraz posiekane orzechy, namoczoną ówcześnie we wrzątku żurawinę i morele. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Po upieczeniu składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozprowadzamy na wystudzonym cieście.

[/foodiepress]

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Comment

Write A Comment

Oceń przepis: