
Crumble truskawkowe
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 30 minut
Crumble truskawkowe
Zobacz, jak przygotować pyszne i chrupiące crumble truskawkowe, czyli owoce zapieczone pod maślaną kruszonką, z dodatkiem musli.
Składniki:
- Kruszonka
- mąka pszenna - 100g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- płatki owsiane - 6 łyżek
- cukier - 2 łyżki
- cynamon - szczypta
- masło - 50g
- Truskawki
- truskawki - 500g
- cukier - 80g
- mąka pszenna - 1 łyżeczka
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
Wykonanie:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i masło. Wyrabiaj do czasu połączenia składników. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 190 stopni.
- Truskawki pozbaw szypułek i umyj. Pokrój na mniejsze części i wymieszaj z cukrem, mąką i ekstraktem waniliowym. Rozłóż równomiernie do 4 kokilek.
- Wierzch kokilek posyp przygotowaną kruszonką. Piecz przez około 25-30 minut. Podaj ciepłe z gałką lodów waniliowych.
Aż ślinka cieknie. Muszą być przepyszne :)
Uwielbiam takie. Spróbuję zrobić sama według Twojego przepisu :)