
Curry z kurczakiem i papryką
Curry z kurczakiem i papryką – doskonała propozycja na pyszne i proste danie, które przygotujecie w 20 minut! Idealne z ryżem, makaronem lub chlebkiem naan.

- Czas przyrządzania: 25 minut
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Curry z kurczakiem i papryką
Składniki:
- filet z kurczaka - 2 pojedyncze
- cebula - 1 większa
- czosnek - 3-4 ząbki
- papryczka chili - 1, drobno posiekana
- imbir - 1 łyżeczka (mielonego lub startego)
- papryka słodka - duża szczypta
- papryka ostra - duża szczypta
- limonka - sok i skórka z jednej całej
- curry - 2-3 łyżeczki (w proszku lub pasty curry)
- śmietana 30% - ok. 250g (można zastąpić mlekiem kokosowym)
- konfitura z mirabelek - 2-3 łyżki *
- sól, pieprz
- * Do curry doskonale pasuje słodki, owocowy element. Ja tym razem wykorzystałem domową konfiturę mirabelkową, która doskonale się tutaj sprawdza, ale może wykorzystać także świeże mango lub brzoskwinie z puszki.
- Do podania: ugotowany ryż, makaron lub chlebek naan.
Wykonanie:
- Kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, myjemy i osuszamy. Kroimy w niewielką kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, paprykę chili, paprykę słodką i ostrą, imbir oraz dużą szczyptę soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy. Mięso w takiej marynacie możecie zostawić na kilka godzin by przeszło dokładnie wszystkimi smakami, ale nie jest to konieczne.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy na nim kurczaka ze wszystkimi składnikami marynaty przez 7-10 minut. Po tym czasie na patelnie dorzucamy pastę curry lub sproszkowane curry i razem przez chwilę smażymy. Dodajemy śmietankę lub mleko kokosowe, sok i skórkę z limonki. Mieszamy do czasu aż sos zgęstnie. Na koniec dodajemy konfiturę, pokrojone mango lub brzoskwinie.
- Kosztujemy, w razie konieczności doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, makaronem lub chlebkiem naan.