Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Cynamonowe bułeczki z solonym karmelem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Cynamonowe bułeczki z solonym karmelem, czyli absolutna R E W E L A C J A! I nie przesadzam tutaj ani trochę! Moje absolutne odkrycie ostatnich czasów. Idealnie mięciutkie bułeczki z cynamonowym środkiem, polane dodatkowo obłędnym solonym karmelem. Zapewniam, że ten smak Was pokona i jak spróbujecie jedną, zjecie zdecydowanie więcej niż planowaliście. Polecam więc od razu zrobić nieco większą ich ilość :)


Cynamonowe bułeczki z solonym karmelem

Cynamonowe bułeczki z solonym karmelem, czyli idealnie mięciutkie bułeczki z cynamonowym środkiem, polane dodatkowo obłędnym solonym karmelem.
Prep Time 1 hr 20 mins
Total Time 1 hr 20 mins

Składniki:

Bułeczki

  • ok. 550g może okazać sie, że mąki będzie potrzeba nieco większa ilość mąka pszenna
  • łyżki drożdże suszone 2
  • ok. 100g cukier brązowy
  • łyżki cukier z wanilią 2
  • jajka 1
  • ok. 370ml ok. 1,5 szklanki mleko
  • g roztopionego masło 50
  • większa szczypta sól

Nadzienie do bułeczek:

  • ok. 1/3 kostki masło
  • ok. 1 szklanka cukier brązowy
  • łyżeczki cynamon 2-3

Solony karmel:

  • cukier 200 g
  • masło 80 g
  • śmietana 120 g
  • dwie szczypty nie bójmy się jej :, rewelacyjnie podkreśla smak) sól

Instructions

Solony karmel:

  • Cukier wysypujemy równomiernie do garnka z grubym dnem i na małym ogniu doprowadzamy do skarmelizowania. Zajmuje to około 10 minut. Karmelu nie mieszamy, delikatnie potrząsamy garnkiem, aby cukier równomiernie się topił. Warto uważać jednak, by go nie przypalić! Gdy cukier będzie dokładnie rozpuszczony i zacznie nabierać brązowego koloru dorzucamy do niego pokrojone na kawałki masło i bardzo energicznie mieszamy. Ściągamy z ognia i cały czas szybko mieszając dolewamy kremówkę. Gotowy sos doprawiamy solą i pozostawiamy do ostudzenia.

Bułeczki cynamonowe:

  • W misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę, brązowy cukier, cukier z wanilią i drożdże. Dodajemy mleko, jajko, roztopione (wystudzone) masło i sól. Wyrabiamy dokładnie (polecam wykorzystanie haka) przez minimum 7-10 minut. Ciasto powinno być dosyć luźne. Gotowe przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 40-60 minut).
  • Po tym czasie ciasto przekładamy na obficie podsypaną mąką stolnicę i ponownie wyrabiamy (w razie potrzeby podsypując mąką). Rozwałkowujemy na możliwie największy prostokąt.
  • W misce mieszamy ze sobą miękkie lub roztopione masło, cukier i cynamon. Cukrową mieszanką smarujemy dokładnie całe ciasto a następnie zwijamy je w rulon wzdłuż dłuższego boku. Gotowy kroimy nożem na ok. 12-16 bułeczek. Układamy je nadzieniem do góry w dosyć dużej odległości obok siebie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez około 25 minut. Po tym czasie bułeczki polewamy przygotowanym sosem karmelowym i pieczemy przez dodatkowe 5-10 minut.
  • Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli mamy ochotę (i nie straszna nam cukrzyca), bułeczki możemy polać jeszcze dodatkową porcją solonego karmelu przed spożyciem lub posypać orzechami :)

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: