
Cynamonowe bułeczki z żurawiną
Cynamonowe bułeczki z żurawiną to przepyszna propozycja dla fanów klasycznych cinnamon rolls’ów! Wzbogacenie ich o słodko-kwaśną nutę żurawiny gotowanej w syropie okazało się zdecydowanym strzałem w dziesiątkę!
Idealnie puszyste i bardzo przyjemne w obróbce ciasto drożdżowe, nadzienie z masła, cukru i dużej ilości cynamonu oraz dzisiejszy składnik – klucz – żurawina! Wręcz wyborne połączenie, które po prostu nie może nie przypaść do gustu. Wypróbujcie je koniecznie! :)

Cynamonowe bułeczki z żurawiną
Wypróbuj przepis na te pyszne cynamonowe bułeczki z żurawiną gotowaną w syropie. Idealnie słodkie i doskonałe na każdą okazję!
Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- mąka - 600-650g*
- drożdże - 10g
- mleko - 240ml
- cynamon - 1 łyżeczka
- masło - 80g, miękkiego lub roztopionego
- cukier - 100g
- jajka - 3 sztuki
- sól - szczypta
- Nadzienie:
- żurawina - 200g, świeżej
- woda - 2 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- masło - 100g
- cukier - 130g
- cynamon - 1 łyżeczka
- * Ilość mąki zależy od struktury ciasta. Ciasto powinno być dosyć luźne, ale jednocześnie elastyczne i nieklejące się do rąk.
Wykonanie:
- Suche drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy mleko, miękkie masło, cukier, jajka, cynamon i sól. Wszystkie składniki wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę do zwiększenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości ok. 30x70cm.
- W garnku zagotowujemy dwie szklanki wody ze szklanką cukru. Do wrzącego syropu dorzucamy żurawinę i gotujemy pod przykryciem (żurawina może pryskać) przez kilka minut. Gotową (miękką) żurawinę odcedzamy z syropu. Pozostały syrop można wykorzystać m.in. jako składnik dressingów sałatkowych, dodatek do drinków czy baza do deserów.
- Masło, cukier i cynamon łączymy w niewielkiej miseczce. Powstałą masę rozsmarowujemy równomiernie na rozwałkowanym cieście. Na wierzchu rozkladamy równomiernie przygotowaną żurawinę. Ciasto zawijamy (rolujemy) dłuższą stroną i dzielimy nożem na ok 12 części. Gotowe bułeczki (nadzieniem do góry) układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Musiały zniewalać smakiem! Uwielbiam ten cierpki smak świeżej żurawiny :)
Przełamanie słodyczy żurawiną to jest to co bardzo lubimy :)