Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Cynamonowe bułeczki z żurawiną

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Cynamonowe bułeczki z żurawiną to przepyszna propozycja dla fanów klasycznych cinnamon rolls’ów! Wzbogacenie ich o słodko-kwaśną nutę żurawiny gotowanej w syropie okazało się zdecydowanym strzałem w dziesiątkę!


Idealnie puszyste i bardzo przyjemne w obróbce ciasto drożdżowe, nadzienie z masła, cukru i dużej ilości cynamonu oraz dzisiejszy składnik – klucz – żurawina! Wręcz wyborne połączenie, które po prostu nie może nie przypaść do gustu. Wypróbujcie je koniecznie! :)

Cynamonowe bułeczki z żurawiną

Wypróbuj przepis na te pyszne cynamonowe bułeczki z żurawiną gotowaną w syropie. Idealnie słodkie i doskonałe na każdą okazję!
Prep Time 40 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 1 hr

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • g* mąka 600-650
  • drożdże 10 g
  • mleko 240 ml
  • łyżeczka cynamon 1
  • g miękkiego lub roztopionego masło 80
  • cukier 100 g
  • sztuki jajka 3
  • szczypta sól

Nadzienie:

  • g świeżej żurawina 200
  • szklanki woda 2
  • szklanka cukier 1
  • masło 100 g
  • cukier 130 g
  • łyżeczka cynamon 1

* Ilość mąki zależy od struktury ciasta. Ciasto powinno być dosyć luźne, ale jednocześnie elastyczne i nieklejące się do rąk.

    Instructions

    • Suche drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy mleko, miękkie masło, cukier, jajka, cynamon i sól. Wszystkie składniki wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę do zwiększenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości ok. 30x70cm.
    • W garnku zagotowujemy dwie szklanki wody ze szklanką cukru. Do wrzącego syropu dorzucamy żurawinę i gotujemy pod przykryciem (żurawina może pryskać) przez kilka minut. Gotową (miękką) żurawinę odcedzamy z syropu. Pozostały syrop można wykorzystać m.in. jako składnik dressingów sałatkowych, dodatek do drinków czy baza do deserów.
    • Masło, cukier i cynamon łączymy w niewielkiej miseczce. Powstałą masę rozsmarowujemy równomiernie na rozwałkowanym cieście. Na wierzchu rozkladamy równomiernie przygotowaną żurawinę. Ciasto zawijamy (rolujemy) dłuższą stroną i dzielimy nożem na ok 12 części. Gotowe bułeczki (nadzieniem do góry) układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut.
    • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

    [/foodiepress]

    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    2 komentarze

    1. Musiały zniewalać smakiem! Uwielbiam ten cierpki smak świeżej żurawiny :)

    Write A Comment

    Oceń przepis: