Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Babeczki i muffiny

Cynamonowo-jabłkowe babeczki

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Cynamonowo-jabłkowe babeczki to propozycja, bez której nie możecie obejść się tej jesieni! Rewelacyjne muffiny, które zawsze się udają!


Babeczki z tego przepisu wychodzą wręcz idealne – wilgotne,  doskonale pachnące cynamonem i zaopatrzone w dużą ilość pysznych jabłek. Jeśli pod ręką akurat nie macie jabłek lub chcecie pokusić się o lekkie urozmaicenie tego przepisu, jabłka z powodzeniem możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami, takimi jak gruszki czy truskawki. Absolutnie bezkonkurencyjne ze szklanką zimnego mleka lub kakao.  Idealna przekąska na jesienne wieczory, którą przyrządzicie błyskawicznie!

Cynamonowo-jabłkowe babeczki

Szukasz sprawdzonego przepisu na Cynamonowo-jabłkowe babeczki? Zajrzyj na stronę Cookuj.pl i wypróbuj te przepyszne muffinki, które zrobisz w mig!
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

Muffiny:

  • duże jabłka 2
  • mąka pszenna 140 g
  • mąka razowa 120 g
  • łyżeczki proszek do pieczenia 2
  • łyżeczki soda oczyszczona 1/2
  • łyżeczka cynamon 1
  • łyżka cukier wanilinowy 1
  • mielonych orzechy laskowe 80 g
  • sztuka jajka 1
  • cukier brązowy 150 g
  • olej 100 ml
  • maślanka 300 ml

Lukier:

  • szklanki cukier puder 2/3
  • kilka kropel sok z cytryny

Instructions

  • Przygotowanie babeczek zaczynamy od przygotowania mokrych składników. Olej mieszamy z maślanką, jajkiem, cukrem trzcinowym i wanilinowym. Dodajemy cynamon i mieszamy. Teraz dosypujemy przesianą mąkę zwykłą, razową. proszek do pieczenia, sodę i zmielone orzechy. Bardzo dokładnie łączymy całość.
  • Jabłka kroimy w małą kostkę, dorzucamy do ciasta. Mieszamy. Przygotowujemy foremki do muffin i nakładamy do nich ciasto (najlepiej jedną łyżką nabrać ciasto, a drugą zgarniać nadmiar).
  • Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem polewamy babeczki po wystudzeniu.
[/foodiepress]
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: