
Cynamonowo-jabłkowe babeczki
Cynamonowo-jabłkowe babeczki to propozycja, bez której nie możecie obejść się tej jesieni! Rewelacyjne muffiny, które zawsze się udają!
Babeczki z tego przepisu wychodzą wręcz idealne – wilgotne, doskonale pachnące cynamonem i zaopatrzone w dużą ilość pysznych jabłek. Jeśli pod ręką akurat nie macie jabłek lub chcecie pokusić się o lekkie urozmaicenie tego przepisu, jabłka z powodzeniem możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami, takimi jak gruszki czy truskawki. Absolutnie bezkonkurencyjne ze szklanką zimnego mleka lub kakao. Idealna przekąska na jesienne wieczory, którą przyrządzicie błyskawicznie!

- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 20 minut
- Ilość porcji: 12 babeczek
Cynamonowo-jabłkowe babeczki
Szukasz sprawdzonego przepisu na Cynamonowo-jabłkowe babeczki? Zajrzyj na stronę Cookuj.pl i wypróbuj te przepyszne muffinki, które zrobisz w mig!
Składniki:
- Muffiny:
- jabłka - 2 duże
- mąka pszenna - 140g
- mąka razowa - 120g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- cynamon - 1 łyżeczka
- cukier wanilinowy - 1 łyżka
- orzechy laskowe - 80g (mielonych)
- jajka - 1 sztuka
- cukier brązowy - 150 g
- olej - 100 ml
- maślanka - 300 ml
- Lukier:
- cukier puder - 2/3 szklanki
- sok z cytryny - kilka kropel
Wykonanie:
- Przygotowanie babeczek zaczynamy od przygotowania mokrych składników. Olej mieszamy z maślanką, jajkiem, cukrem trzcinowym i wanilinowym. Dodajemy cynamon i mieszamy. Teraz dosypujemy przesianą mąkę zwykłą, razową. proszek do pieczenia, sodę i zmielone orzechy. Bardzo dokładnie łączymy całość.
- Jabłka kroimy w małą kostkę, dorzucamy do ciasta. Mieszamy. Przygotowujemy foremki do muffin i nakładamy do nich ciasto (najlepiej jedną łyżką nabrać ciasto, a drugą zgarniać nadmiar).
- Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem polewamy babeczki po wystudzeniu.